سامانه مالیات از جمله سایت های کاربردی می باشد که با هدف ارائه خدمات مالیاتی به صورت آنلاین راه اندازی شده است. در سال های اخیر بسیاری از نهادها و سازمان های کشور به سوی اینترنتی شدن حرکت کرده اند. سازمان ها و ادارات مالیاتی هم از این شرایط مستثنی نبوده و سامانه های متعددی در این زمینه ایجاد گردیده است. یکی از جامع ترین و پرکاربردترین درگاه های اینترنتی این حوزه، سایت امور مالیاتی به نشانی tax.gov.ir می باشد. کاربران با ورود به این سامانه می توانند خدمات گوناگون مالیاتی را بدون نیاز به مراجعه حضوری دریافت کنند. مشاهده فرم های اظهارنامه، تکمیل و ارسال اظهارنامه های مالیاتی، استعلام بدهی های مالیاتی، پرداخت مالیات به صورت الکترونیک و استعلام شماره اقتصادی برخی از مهم ترین خدمات آنلاینی هستند که در این سامانه ارائه می شوند. از این رو مودیانی که قصد دریافت هر یک از این خدمات را داشته باشند، دیگر نیازی به مراجعه حضوری به شعب سازمان یا دفاتر امور مالیاتی کشور نخواهند داشت.
توجه داشته باشید که جهت استفاده از اکثر خدمات سامانه مالیاتی نیاز به ثبت نام وجود دارد. به عبارت دیگر، تا زمانی که نام نویسی تان را انجام نداده و اطلاعات کاربری دریافت نکرده باشید، امکان بهره مندی از این خدمات آنلاین هم برای تان میسر نخواهد بود. ثبت نام این سامانه هم چندان دشوار نبوده و پس از ورود، به سادگی می توانید اقدامات لازم را انجام دهید. با توجه به اهمیت مالیات در اقتصاد این روزهای کشور، بخش قابل توجهی از مردم جزو مودیان مالیاتی محسوب می شوند. بسیاری از افراد هم برای انجام برخی امورات روتین هم چون خرید و فروش خودرو، نیاز به استفاده از سایت مالیات جهت پرداخت مالیات آن خواهند داشت. به همین خاطر، افراد باید شناخت کاملی از این سامانه و روش ثبت نام آن داشته باشند. در این مقاله روش های مختلف ورود به سایت امور مالیاتی کشور را بررسی کرده و شیوه نام نویسی آن را برای تان توضیح می دهیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
ورود به سایت مالیات tax.gov.ir
سایت مالیات tax.gov.ir
با توجه به اهمیت روز افزودن مالیات در اقتصاد کشور، سال ۱۳۸۱ بخش جداگانه ای ذیل مجموعه وزارت اقتصاد و دارایی با عنوان سازمان امور مالیاتی کشور ایجاد شد. این سازمان وظیفه دارد امور مالیاتی کشور را به صورت اختصاصی و ویژه پیگیری نموده و عملکرد این حوزه را بهبود بخشد. سامانه مالیات هم توسط این سازمان راه اندازی شده تا مودیان مالیاتی جهت دریافت خدمات گوناگون نیازی به مراجعه حضوری نداشته باشند. در گذشته این افراد حتی برای کوچک ترین امورات هم باید به شعب و دفاتر مالیاتی مراجعه می کردند که نیاز به صرف زمان و هزینه زیادی داشت. اما در حال حاضر بخش قابل توجهی از خدمات مالیاتی به صورت آنلاین و از طریق سایت ایجاد شده توسط سازمان به آدرس tax.gov.ir ارائه می شوند. تعداد این خدمات هم روز به روز در حال افزایش است تا نیاز به مراجعات حضوری باز هم کاهش پیدا کند. با توجه به فعال بودن شبانه روزی سامانه مذکور، مودیان هیچ گونه محدودیتی زمانی برای استفاده از خدمات آن نخواهند داشت.
تکمیل و ارائه اظهارنامه مالیاتی ، استعلام بدهی ها و پرداخت الکترونیک انواع مالیات برخی از مهم ترین خدمات فعلی این سامانه به شمار می آیند. ثبت الکترونیک اعتراض و شکایت نسبت به مالیات های تعیین شده هم خدمتی دیگر می باشد که مودیان با ورود به سامانه مالیاتی امکان استفاده از آن را خواهند داشت. منتهی جهت بهره مندی از این خدمت و تعداد زیادی از دیگر امکانات سایت مذکور، نیاز به نام نویسی در آن خواهید داشت. در صورتی که تا کنون ثبت نام تان را انجام نداده و اطلاعات کاربری ندارید، باید در وهله اول این فرایند را پشت سر گذاشته و اطلاعات مورد نیاز را دریافت کنید. در ادامه می توانید به حساب کاربری خود در این سامانه وارد شده و از خدمات مورد نظر استفاده کنید. با توجه به اهمیت و کاربرد فراوان سایت مالیات برای مودیان، در ادامه نحوه ورود به این سامانه و ثبت نام آن را برای تان آورده و یک راهنمای مناسب جهت استفاده از خدمات آن، ارائه داده ایم.
ورود به سایت مالیات با نام کاربری
اولین گام جهت استفاده از خدمات سایت امور مالیاتی یا انجام فرایند نام نویسی، وارد شدن به آن است. پس مودیان باید شناخت کاملی از روش ورود به این سامانه داشته باشند. با توجه به این که بسیاری از افراد برای اولین بار قصد استفاده از سامانه مالیات را دارند، ممکن است با نحوه ورود به این سایت آشنا نباشند. به همین خاطر، در این قسمت روش ورود به آن را به صورت کامل برای تان آورده ایم. یکی از مهم ترین راه های وارد شدن به این سامانه، استفاده از اطلاعات کاربری است. در واقع کسانی که قبلا ثبت نام شان را انجام داده و اطلاعات کاربری خود را دریافت کرده اند، اکنون به سادگی می توانند از این اطلاعات استفاده کرده و به حساب کاربری خود وارد شوند. در این قسمت از سامانه مالیاتی بسیاری از خدمات مالیاتی به صورت اختصاصی برای مودی تعریف شده و امکان دریافت آن ها را خواهد داشت. هم چنین امکان تعریف خدمات جدید هم توسط خود متقاضی وجود دارد.
به هر حال، جهت وارد شدن به این سامانه با استفاده از اطلاعات کاربری نیاز به مراحل پیچیده و دشواری وجود ندارد. بلکه کافی است یک سری اقدامات ساده را به صورت گام به گام انجام دهید که در این جا به آن ها پرداخته ایم. این اقدامات مورد نیاز برای ورود به سایت امور مالیاتی شامل موارد زیر می باشند:
- 1در اولین قدم باید آدرس اینترنتی آن یعنی tax.gov.ir را در مرورگر خود قرار داده و جست و جو کنید. برای این کار می توانید از گوشی موبایل یا سیستم های کامپیوتری استفاده کرده و از این نظر با محدودیتی رو به رو نخواهید بود.
- 2بعد از این که نشانی فوق را سرچ کردید، کمی صبر کنید تا گوگل نتیجه جست و جویتان را نمایش دهد. اولین سامانه بالا آمده در لیست نتایج با همین آدرس و عنوان مربوط به سامانه امور مالیاتی است. پس بر روی آن کلیک کرده و وارد شوید.
- 3در مرحله بعد به صفحه اصلی سایت مالیات منتقل گردیده و تصویر زیرا را مشاهده خواهید کرد. در این قسمت گزینه های متعددی وجود دارد که هر کدام از آن ها یک سری خدمات آنلاین را در اختیار مودیان قرار می دهند. منتهی در صورتی که قصد ورود به حساب خود با استفاده از اطلاعات کاربری را دارید، باید از گوشه بالا و سمت چپ صفحه بر روی شکل آدمک کلیک کنید.
- 4با انتخاب گزینه قبل، پنجره ورودی این سایت برای تان نمایش داده می شود. در قسمت بالای صفحه چند گزینه مختلف وجود دارد که باید از میان آن ها «ورود به درگاه ملی» را انتخاب نمایید. اطلاعات مورد نیاز برای ورود به سامانه مالیات شامل نام کاربری و کلمه عبور هستند. نام کاربری بسته به شخصیت مودی ممکن است کد ملی، شناسه ملی یا کد فراگیر اتباع باشد. پس نام کاربری و کلمه عبور خود را در کادر مربوط به هر یک قرار داده و کد امنیتی موجود را هم تایید کنید. در نهایت از قسمت پایین پنجره، گزینه «ورود به درگاه ملی» را بزنید.
- 5با وارد کردن اطلاعات کاربری در بخش قبل، یک رمز یک بار مصرف بر روی گوشی موبایل تان فرستاده می شود. این کد را دریافت کرده و در جایگاه تعیین شده برای آن قرار دهید. سپس جهت ورود به سایت tax.gov.ir ، گزینه «ورود به سامانه» را بزنید. دقت داشته باشید که این کد تنها ۶ دقیقه اعتبار داشته و بعد از آن باید مجددا کد را دریافت نمایید.
- 6در صورتی که اطلاعات کاربری و کد یک بار مصرف را به درستی وارد کرده باشید، به حساب کاربری خود منتقل شده و صفحه زیر برای تان نمایش داده می شود. در این قسمت، نام، نام خانوادگی و کد ملی تان در گوشه بالا و سمت چپ صفحه قرار دارد و می توانید صحت آن ها را بررسی کنید.
با انجام این چند مرحله ساده، به حساب کاربری خود در سامانه مالیاتی کشور وارد شده و منوی خدماتی را مشاهده خواهید کرد. اکنون با توجه به هدف خود، می توانید گزینه مورد نظر را انتخاب کرده و اقدامات لازم را انجام دهید.
ورود به سامانه مالیاتی با کد رهگیری
در بخش قبل نحوه ورود به سامانه امور مالیاتی با استفاده از اطلاعات کاربری را به صورت کامل توضیح دادیم. بنابراین کاربرانی که قبلا نام نویسی شان را انجام داده و این اطلاعات را دریافت کرده باشند، به راحتی می توانند به حساب خود وارد شده و از خدمات موجود استفاده کنند. اما برخی کاربران در پی آگاهی از روش ورود به سایت مالیات با کد رهگیری هستند. در این مورد باید بگوییم که وارد شدن به این سامانه در حال حاضر تنها با اطلاعات کاربری امکان پذیر بوده و روش خاصی جهت ورود با کد رهگیری تعیین نشده است. زمانی که متقاضیان با مراجعه به این سامانه پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیک را انجام می دهند، یک کد رهگیری برای شان صادر می شود. این کد اهمیت زیادی داشته و جهت پیگیری برخی امورات مورد نیاز خواهد بود. با این حال، برای ورود به سامانه مالیات کاربردی ندارد. چرا که ورود به این سایت تنها با استفاده از اطلاعات کاربری انجام می گیرد.
ثبت نام سایت مالیات tax.gov.ir
حال که نحوه وارد شدن به سامانه امور مالیاتی را فرا گرفته اید، باید روش ثبت نام آن را هم بدانید. زیرا همان طور که اشاره کردیم، بسیاری از خدمات این سایت تنها در صورت ورود به حساب کاربری خود قابل دریافت می باشند. بنابراین کسانی که تا کنون در سامانهtax.gov.ir نام نویسی نکرده اند، باید در اسرع وقت این فرایند را انجام داده و اطلاعات کاربری دریافت کنند. روش ثبت نام این سایت هم چندان پیچیده نبوده و مودیان به سادگی می توانند نام نویسی شان را انجام دهند. با این حال، از آن جایی که تعدادی از کاربران برای اولین بار قصد استفاده از این سامانه را دارند، ممکن است با نحوه انجام این عملیات آشنایی نداشته باشند. به همین خاطر، در این بخش هم به شیوه ثبت نام سامانه مالیاتی می پردازیم تا مودیان جهت انجام این فرایند با مشکلی رو به رو نشوند. به منظور نام نویسی در سایت مذکور و دریافت اطلاعات کاربری، باید مراحل زیر را پشت سر بگذارید:
- 1ابتدا باید با استفاده از توضیحاتی که در بخش قبل ارائه دادیم، به صفحه اصلی این سامانه وارد شده و با انتخاب شکل آدمک در گوشه بالای آن، به بخش مربوط به پنجره ورودی بروید. پس از مشاهده پنجره ورودی، در قسمت بالای آن چند گزینه مختلف را مشاهده می کنید. جهت ثبت نام در سایت مالیات ، باید از این قسمت بر روی گزینه «دریافت اطلاعات کاربری» کلیک کنید.
- 2با انتخاب گزینه قبل، از شما درخواست می شود یک سری اطلاعات را وارد کنید. این موارد شامل کد ملی برای شهروندان ایران یا کد فراگیر برای اتباع، شماره تلفن همراه و تاریخ تولد می باشند. هم چنین باید ایرانی یا اتباع بودن خود را مشخص کنید. بعد از تکمیل این اطلاعات، باید کد امنیتی را در جایگاه مربوط به خود قرار داده و گزینه «دریافت اطلاعات کاربری» را بزنید. دقت داشته باشید که اشخاص حقوقی برای نام نویسی در سامانه مالیات باید از قسمت پایین همین پنجره گزینه «دریافت اطلاعات کاربری اشخاص حقوقی (شرکتها)» را انتخاب کرده و مراحل ثبت نام را از این طریق طی کنند.
- 3بعد از این که اطلاعات خواسته شده را تکمیل کردید، یک کد احراز هویت بر روی گوشی موبایل تان ارسال می شود. دقت داشته باشید، شماره ای که وارد می کنید حتما باید متعلق به خودتان باشد. در غیر این صورت، کد احراز هویت ثبت نام سایت tax.gov.ir برای تان ارسال نمی شود. به هر حال، پس از این که کد را دریافت کردید، آن را در جایگاه تعیین شده قرار داده و گزینه «ورود به سامانه» را بزنید.
- 4اگر کد احراز هویت را به درستی وارد کنید، نام نویسی تان در این سامانه انجام گرفته و کلمه عبور برای تان فرستاده خواهد شد. بنابراین در مراحل بعد می توانید با استفاده از نام کاربری و کلمه عبورتان به سامانه وارد شده و از خدمات آن استفاده نمایید.
همان طور که مشاهده کردید، در این قسمت هم روش ثبت نام سامانه مالیاتی را بیان کردیم. از این رو کاربرانی که تا کنون جهت نام نویسی در این سامانه اقدام نکرده اند، جهت انجام این فرایند و دریافت اطلاعات کاربری با مشکلی رو به رو نخواهند شد.
راهنمای کار با سایت مالیات tax.gov.ir
با توجه به توضیحاتی که تا این جای کار ارائه دادیم، شناخت کاملی از روش ورود به سایت امور مالیاتی و ثبت نام آن به دست آوردید. نکته موضوع مهم دیگر برای مودیان مالیاتی، آشنایی با شیوه استفاده از این سامانه و خدمات آن است. در همین راستا، راهنمای کار با سایت مالیات را هم برای تان آورده ایم تا جهت استفاده از خدمات آن با چالشی مواجه نشوید. به طور کلی، اکثر امکانات این سامانه با ورود به حساب کاربری قابل دسترسی هستند. زمانی که شما اطلاعات کاربری تان را وارد کرده و به حساب تان منتقل می شوید، گزینه های مختلفی را مشاهده خواهید کرد که هر کدام یک سری خدمات را ارائه می دهند. در ادامه تعدادی از مهم ترین آن ها را بررسی کرده و روش استفاده از خدمات سامانه مالیات با استفاده از هر کدام را توضیح داده ایم. این موارد به شرح ذیل می باشند:
اظهارنامه ها و منابع مالیاتی
این بخش از جمله مهم ترین خدمات سایت امور مالیاتی محسوب می شود که امکان تکمیل و ارائه اظهارنامه های گوناگون را برای مودیان فراهم می سازد. در گذشته مودیان مالیاتی برای تکمیل اظهارنامه باید حضور به شعب سازمان مراجعه می کردند. اما اکنون به سادگی می توانند وارد این سامانه شده و اظهارنامه مالیاتی خود را تکمیل کنند. اظهارنامه درآمد، نقل و انتقال املاک، مستغلات استیجاری، ارث و مالیات تکلیفی مهم ترین انواع اظهارنامه در سامانه tax.gov.ir هستند که امکان تکمیل و ارسال شان برای مودیان فراهم شده است.
درخواست ها
گزینه بعدی در منوی اصلی حساب کاربری سایت امور مالیاتی، مربوط به «درخواست ها» است. در این قسمت تعداد قابل توجهی از درخواست های مهم برای مودیان مطرح شده است که امکان استفاده از هر یک را خواهید داشت. استعلام بدهی مالیاتی، رفع تعهد ارزی، اظهارنامه های پلمپ دفاتر تجاری، ثبت اعتراضات و شکایات، درخواست بخشودگی، فهرست گواهی های ماده ۱۸۶ و مراجع صدور گواهی ماهده ۱۸۶ مهم ترین خدمات این بخش به شمار می آیند. پس با توجه به نوع درخواست خود، می توانید از طریق گزینه مربوطه در سامانه مالیاتی اقدام کنید.
خدمات املاک و خودرو
مالیات خودرو و املاک از جمله جدیدترین موضوعاتی هستند که طی سال های اخیر در این زمینه مطرح شده اند. مالیات نقل و انتقال خودرو، مالیات بر خودروهای تحت تملک و واحدهای مسکونی گران قیمت در این دسته قرار گرفته و امکان پرداخت شان در این سامانه فراهم شده است. از این رو مودیانی که مشمول هر یک از این انواع مالیات باشند، با ورود به حساب کاربری خود در سایت مالیات امکان واریز آن ها را خواهند داشت.
مدیریت پرداخت و پذیرنده ها
این قسمت هم جهت پرداخت قبوض مالیاتی و ساماندهی پذیرنده های بانکی مودیان مورد استفاده قرار می گیرد. سه گزینه مختلف شامل پرداخت قبض های مالیاتی، مشاهده قبض های مالیاتی و ساماندهی پذیرنده های بانکی در این بخش قرار داشته و هر کدام خدمات مربوطه را در اختیارتان قرار می دهند.
این موارد مهم ترین خدماتی هستند که با ورود به حساب کاربری تان در سامانه مالیات ، امکان دسترسی به آن ها را خواهید داشت. مشاهده فهرست پرونده های مالیاتی، اطلاعات صورت معاملات، تفویض اختیار و مشاهده کارتابل ابلاغ الکترونیک برخی دیگر از خدمات این سایت محسوب می شوند.
سایت امور مالیاتی به نشانی اینترنتی tax.gov.ir یکی از سامانه های جدیدی می باشد که توسط سازمان مربوطه راه اندازی و در اختیار مودیان قرار گرفته است. بسیاری از خدمات مالیاتی در این سامانه ارائه شده و افراد امکان استفاده از آن ها را خواهند داشت. پس دیگر مانند گذشته برای انجام امورات گوناگون نیازی به مراجعات حضوری ندارند. نکته قابل توجه در استفاده از سامانه مالیاتی ، نام نویسی در این سامانه و دریافت اطلاعات کاربری است. به عبارت دیگر، اکثر خدمات این سایت بدون ثبت نام و ایجاد حساب کاربری قابل دسترسی نیستند. به همین خاطر، در این جا نحوه ورود به این سامانه را به صورت کامل برای تان توضیح دادیم. هم چنین به روش ثبت نام آن پرداختیم تا مودیان مالیاتی جهت نام نویسی سایت مالیات و استفاده از خدمات الکترونیکی آن با مشکلی رو به رو نشوند.
-
خیر. وارد شدن به این سامانه در حال حاضر تنها با اطلاعات کاربری امکان پذیر بوده و روش خاصی جهت ورود با کد رهگیری تعیین نشده است.
-
اظهارنامه درآمد، نقل و انتقال املاک، مستغلات استیجاری، ارث و مالیات تکلیفی مهم ترین انواع اظهارنامه در سامانه tax.gov.ir هستند که امکان تکمیل و ارسال شان برای مودیان فراهم شده است.
-
استعلام بدهی مالیاتی، رفع تعهد ارزی، اظهارنامه های پلمپ دفاتر تجاری، ثبت اعتراضات و شکایات، درخواست بخشودگی، فهرست گواهی های ماده ۱۸۶ و مراجع صدور گواهی ماهده ۱۸۶ مهم ترین خدمات این بخش به شمار می آیند.