بر اساس قوانین مالیاتی کشور، تمامی مودیان اعم از حقیقی و حقوقی باید در موعد مقرر نسبت به تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی اقدام کنند. این اظهارنامه ها مهم ترین سند و مرجع برای تعیین مالیات از سوی سازمان امور مالیاتی کشور خواهد بود. در صورتی که مودیان حقیقی و حقوقی برای مدتی فعالیت خود را متوقف کرده باشند، باید نسبت به ثبت عدم فعالیت در اظهارنامه مالیاتی اقدام کنند.
این به معنی آن است که مودی هیچ گونه فعالیت اقتصادی نداشته و در نتیجه درآمدی ندارد که بتواند بر مبنای آن مالیات پرداخت کند. سازمان امور مالیاتی هم پس از روانه کردن کارشناسان و بررسی صحت موضوع، اشخاص را از پرداخت مالیات معاف می کند. به این ترتیب، هیچ گونه تخطی از قانون توسط مودیان انجام نخواهد گرفت. با توجه به اهمیت موضوع برای تمامی مودیان حقیقی و حقوقی، در این مقاله نحوه ثبت اظهارنامه عدم فعالیت را به صورت کامل برای تان توضیح می دهیم. پس با ما همراه باشید تا اطلاعات لازم را به دست آورید.
اظهارنامه عدم فعالیت چیست
به احتمال زیادی تا کنون بارها عناوین اظهارنامه مالیاتی عدم فعالیت شرکت و اظهارنامه مالیاتی صفر را شنیده اید. این موارد به خصوص برای افرادی که مودی مالیاتی محسوب شده و نسبت به تکمیل اظهارنامه اقدام می کنند، واژه های آشناتری هستند. اما سوال بسیاری از مودیان این است که عدم فعالیت اظهارنامه مالیاتی چیست و چه موضوعی را نشان می دهد. در این رابطه باید بگوییم که این اظهارنامه ها توقف یا عدم فعالیت شرکت ها و مودیان مالیاتی را نشان داده و موضوع را به سازمان امور مالیاتی کشور اطلاع رسانی می کنند.
با توجه به قوانین مالیاتی، تمامی مودیان باید در موعد مقرر نسبت به تکمیل و ارسال اظهارنامه های خود به سازمان اقدام کنند. این شرایط هم برای مودیان حقیقی و هم برای مودیان حقوقی وجود دارد. برای ارسال اظهارنامه های حقیقی و حقوقی هم زمان مشخصی در نظر گرفته شده است. ثبت عدم فعالیت در اظهارنامه مالیاتی به این معنی است که شرکت فعالیتی نداشته و درآمدی ندارد که بتواند مالیات آن را بپردازد.
دقت داشته باشید که اظهارنامه مربوط به عدم فعالیت شرکت و اشخاص حقیقی هم باید در همان زمان ثبت اظهارنامه های مالیاتی ارسال شود. موعد تکمیل و ارسال اظهارنامه های مالیاتی هر سال برای اشخاص حقیقی، ۳۱ تیر ماه سال بعد خواهد بود. این مهلت زمانی برای اشخاص حقوقی و شرکت ها هم ۳۱ خرداد ماه سال بعد یا ۳ ماه بعد از پایان سال مالی شان می باشد.
بنابراین اظهارنامه عدم فعالیت هم در صورت متوقف شدن فعالیت اقتصادی شرکت ها و اشخاص حقیقی، باید در همین موعد زمانی ارسال گردد. گاهی اوقات مودیان گمان می کنند که عدم اسال اظهارنامه به تنهایی می تواند توقف فعالیت آن ها و عدم کسب درآمد را نشان دهد. در صورتی که چنین نبوده و عدم ارسال اظهارنامه می تواند شما را با جرایم مالی و غیر مالی گوناگون مواجه سازد. علاوه بر این که مالیات هم برای تان صادر خواهد شد. پس آشنایی با عدم فعالیت اظهارنامه مالیاتی و ثبت آن در موعد مقرر، بسیار حائز اهمیت است.
سامانه ثبت عدم فعالیت شرکت
اکنون که اطلاعات لازم را در رابطه با اظهارنامه مالیاتی عدم فعالیت به دست آورده اید، می دانید که در صورت توقف فعالیت اقتصادی شرکت یا اشخاص حقیقی، حتما باید این اظهارنامه را تکمیل و به سازمان امور مالیاتی کشور تقدیم نمایید. اما سوال مهم دیگر، مربوط به سامانه ثبت عدم فعالیت شرکت می باشد. به عبارت دیگر، مودیان می خواهند بدانند که برای ثبت عدم فعالیت در اظهارنامه مالیاتی، باید از طریق چه سامانه ای اقدام کنند.
در این مورد باید بگوییم که تا این لحظه، ثبت عدم فعالیت شرکت ها و اشخاص حقیقی عمدتا به صورت حضوری انجام می گیرد. به این صورت که مدیران شرکت ها یا فعالان اقتصادی حقیقی، توقف فعالیت خود را با ارسال نامه ای به سازمان امور مالیاتی کشور اطلاع می دهند. اگر چه امکان ثبت اظهارنامه صفر یا عدم فعالیت هم به صورت آنلاین وجود دارد. اما قطعیت پیگیری وضعیت شرکت یا شخص حقیقی توسط کارشناسان سازمان هنگام ارسال اظهارنامه عدم فعالیت با روش حضوری، بیش تر است.
به هر حال، از آن جایی که بسیاری از مودیان در پی اطلاع از سامانه ثبت عدم فعالیت شرکت ها هستند، در این بخش نحوه ورود به این سایت را بیان خواهیم کرد. توجه داشته باشید که سامانه ثبت اظهارنامه صفر و عدم فعالیت همان سایت جامع سازمان امور مالیاتی است. جهت ورود به این سامانه و ارسال نامه عدم فعالیت شرکت یا شخص حقیقی، باید یک سری مراحل ساده را پشت سر بگذارید که در این جا به آن ها پرداخته ایم. این مراحل لازم، به شرح ذیل می باشند:
- 1ابتدا باید نشانی اینترنتی سامانه عدم فعالیت اظهارنامه مالیاتی یعنی tax.gov.ir را در مرورگر خود قرار داده و سرچ کنید. برای وارد شدن به این سامانه و ثبت اظهارنامه صفر، می توانید از گوشی موبایل یا سیستم های رایانه ای استفاده نموده و از این نظر با محدودیتی مواجه نخواهید بود.
- 2پس از این که آدرس فوق را سرچ کردید، کمی صبر کنید تا گوگل نتیجه جست و جویتان را نمایش دهد. اولین سامانه بالا آمده در لیست گوگل با همین نشانی و عنوان، مربوط سایت جامع سازمان امور مالیاتی است. پس جهت ثبت عدم فعالیت در اظهارنامه مالیاتی خود، بر روی آن کلیک نموده و وارد شوید.
- 3به این ترتیب، به صفحه اصلی سایت جامع سازمان امور مالیاتی کشور منتقل گردیده و تصویر زیر را مشاهده خواهید کرد. در بخش پایین صفحه گزینه هایی وجود دارند که خدمات مختلفی را در اختیار مودیان قرار می دهند. گزینه های «اظهارنامه عملکرد (حقیقی)» و «اظهارنامه عملکرد (حقوقی)» به ترتیب برای تکمیل و ارسال اظهانامه اشخاص حقیقی و شرکت ها تعریف شده اند. به منظور ثبت اظهارنامه عدم فعالیت اشخاص حقیقی، باید گزینه «اظهارنامه عملکرد (حقیقی)» را انتخاب نمایید.
- 4با انتخاب هر یک از گزینه های مربوط ثبت و ارسال اظهارنامه اشخاص حقیقی یا حقوقی، پنجره ورودی همان گروه برای تان نمایش داده می شود. در این قسمت از شما درخواست می شود اطلاعات کاربری تان را وارد کنید. اگر قبلا در سایت سازمان امور مالیاتی ثبت نام کرده اید، نام کاربری و کلمه عبورتان را در کادرهای مربوطه قرار داده و پس از تایید کد امنیتی، گزینه «ورود به درگاه ملی» را بزنید. در غیر این صورت برای اطلاع رسانی عدم فعالیت اظهارنامه مالیاتی، با انتخاب گزینه «دریافت اطلاعات کاربری» باید ثبت نام تان را انجام دهید.
- 5با تایید اطلاعات کاربری، رمز یکبار مصرف ۶ رقمی بر روی گوشی موبایل تان ارسال خواهد شد. این رمز را در جایگاه تعیین شده برای آن قرار داده و گزینه «ورود به سامانه» را بزنید.
- 6اگر رمز یکبار مصرف را به درستی وارد کرده باشید، به حساب کاربری خود در سایت جامع سازمان امور مالیاتی کشور منتقل شده و امکان ثبت اظهارنامه صفر را خواهید داشت.
در این بخش نحوه ورود به سایت ثبت عدم فعالیت در اظهارنامه مالیاتی را به صورت کامل برای تان توضیح دادیم. بنابراین در صورت تمایل، به راحتی می توانید به سامانه جامع سازمان امور مالیاتی کشور وارد شده و اقدامات لازم را از این طریق، انجام دهید.
نحوه ثبت عدم فعالیت در اظهارنامه مالیاتی
همان طور که گفتیم، شرکت ها و اشخاص حقیقی در صورت توقف فعالیت خود، باید این موضوع را از طریق ارسال اظهارنامه به سازمان امور مالیاتی اطلاع دهند. پس از اطلاع رسانی توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی، سازمان کارشناسان خود را جهت بررسی صحت موضوع روانه خواهد کرد. در صورتی که اظهارنامه عدم فعالیت توسط کارشناسان تایید شود، مودی از پرداخت مالیات معاف خواهد شد. در غیر این صورت، باید مطابق با نظر کارشناسان، نسبت ثبت اظهارنامه دقیق مالیاتی اقدام نماید. گاهی اوقات هم مودیان متخلف در همان مرحله اول، با جریمه های سنگین مالیاتی رو به رو می شوند. به هر حال، موضوع مهم برای مودیانی که قصد اعلام عدم فعالیت شرکت و فعالیت اقتصادی خود را دارند، اطلاع از نحوه انجام این کار می باشد. در این رابطه باید بگوییم که همانند نامه عدم فعالیت شرکت به تامین اجتماعی، امکان ارسال عدم فعالیت اظهارنامه مالیاتی هم با دو روش حضوری و غیر حضوری وجود دارد. در ادامه هر یک از این دو روش را توضیح داده ایم.
- ثبت اظهارنامه عدم فعالیت حضوری
علی رغم فراهم شدن شرایط لازم برای ارسال آنلاین اظهارنامه های صفر یا عدم فعالیت شرکت ها اشخاص حقیقی، هنوز استفاده از روش حضوی جهت این امر رایج تر است. اطلاع رسانی عدم فعالیت شرکت ها به صورت حضوری، از طریق ارسال نامه ای به سازمان امور مالیاتی استان خود انجام می گیرد. به این صورت که باید ریاست سازمان امور مالیاتی استان را مخاطب قرار داده و ثبت عدم فعالیت در اظهارنامه مالیاتی را به اطلاع برسانید. دقت داشته باشید که نامه ارسالی شما باید تا حد امکان کامل بوده و اطلاعات شرکت یا کسب و کار حقیقی از جمله شماره ثبت و تاریخ عدم فعالیت را به صورت دقیق در خود بگنجاند. با دریافت و بررسی نامه عدم فعالیت کسب و کار توسط سازمان امور مالیاتی، کارشناسان سازمان جهت راستی آزمایی ادعای مطرح شده اقدام می کنند. در صورت تایید ادعا، شرکت یا شخص حقوقی از پرداخت مالیات معاف خواهد شد. - ثبت آنلاین عدم فعالیت در اظهارنامه مالیاتی
روش بعدی که مودیان می توانند جهت ثبت اظهارنامه عدم فعالیت خود از آن استفاده کنند، مراجعه به سایت جامع سازمان امور مالیاتی و انجام اقدامات لازم است. در بخش قبل نحوه ورود به این سامانه را بیان کردیم. جهت ثبت اظهارنامه صفر یا عدم فعالیت شرکت از طریق آن هم باید اقدامات زیر را انجام دهید:
- 1پس از ورود به حساب کاربری خود در این سامانه، از منوی موجود در سمت راست صفحه گزینه «اظهارنامه ها و منابع مالیاتی» را انتخاب کنید.
- 2سپس گزینه های مربوط به این حوزه برای تان نمایش داده می شوند. جهت ثبت عدم فعالیت اظهارنامه مالیاتی، از میان این گزینه ها هم باید بر روی گزینه «اظهارنامه درآمد» کلیک نمایید.
- 3به این ترتیب، پرونده های مالیاتی تان نمایش داده می شوند. هم چنین در صورتی که پرونده مالیاتی خاصی ثبت نشده باشد، با انتخاب گزینه «انتخاب پرونده و ورود به اظهارنامه» می توانید فرایند ثبت پرونده را انجام دهید. به هر حال بعد از انتخاب پرونده مالیاتی خود، باید اطلاعات مالی را به صورت دقیق وارد کنید تا سازمان امور مالیاتی در جریان عدم فعالیت اقتصادی و درآمد صفر شما قرار بگیرد.
در این مورد هم پس از ثبت عدم فعالیت در اظهارنامه مالیاتی، باقی مراحل از جمله راستی آزمایی ادعای شما توسط کارشناسان سازمان مورد بررسی قرار می گیرد.
اظهارنامه عدم فعالیت اشخاص حقیقی
تا این جای کار نحوه ورود به سایت ارسال اظهارنامه صفر را بیان کرده و شیوه اطلاع رسانی عدم فعالیت شرکت به صورت حضوری و آنلاین را توضیح دادیم. بنابراین اکنون جهت این امر با چالشی رو به رو نخواهید شد. اما اشخاص حقیقی هم بخش قابل توجهی از مودیان را تشکیل داده و گاها ممکن است به دلایل گوناگون مجبور به توقف فعالیت اقتصادی خود شوند. پس باید نحوه ثبت عدم فعالیت اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی را بدانید. در این رابطه باید بگوییم که تمامی مراحل برای اشخاص حقیقی هم چه در روش آنلاین و چه در روش حضوری، مشابه چیزی است که در بخش قبل توضیح دادیم. پس این گروه ها هم به راحتی می توانند اظهارنامه صفر خود را ثبت کنند.
نمونه اظهارنامه عدم فعالیت
با توجه به این که بسیاری از شرکت ها و اشخاص حقیقی برای اولین بار نسبت به ارسال اظهارنامه های عدم فعالیت اقدام می کنند، در پی مشاهده و بررسی یک نمونه اظهارنامه عدم فعالیت هستند. این گونه می توانند جزئیات آن را بررسی کرده و اطلاعات لازم را به دست آورند. با توجه به اهمیت موضوع، در ادامه یک نمونه نامه عدم فعالیت شرکت را که به صورت حضوری به ریاست سازمان امور مالیاتی استان محل فعالیت ارسال می شود، برای تان آورده ایم.
تمامی مودیان مالیاتی اعم از حقیقی و حقوقی باید در موعد مقرر نسبت به تکمیل و ارسال اظهارنامه های مالیاتی خود اقدام نمایند. چرا که سازمان امور مالیاتی کشور با بررسی این اظهارنامه ها به عنوان مهم ترین فاکتور، مالیات اشخاص را تعیین خواهد کرد. در صورتی که فعالیت اقتصادی شرکت یا کسب و کار برای دوره ای مشخص متوقف شده باشد، مودیان باید نسبت به ثبت عدم فعالیت در اظهارنامه مالیاتی اقدام کند. این گونه سازمان امور مالیاتی کشور پس از بررسی کارشناسان، راستی آزمایی و تایید شرایط توقف فعالیت شرکت یا کسب و کار حقیقی، معافیت مالیاتی آن را تایید خواهد کرد.
-
در صورتی که فعالیت اقتصادی نداشته باشید باید اظهارنامه عدم فعالیت را ارسال کنید در غیر این صورت مشمول جریمه خواهید شد.
-
موعد تکمیل و ارسال اظهارنامه های مالیاتی و یا عدم اظهارنامه مالیاتی هر سال برای اشخاص حقیقی، ۳۱ تیر ماه سال بعد خواهد بود.
-
ثبت اظهارنامه عدم فعالیت هم به صورت آنللاین از طریق سایت tax.gov.ir و هم به صورت حضوری و با مراجعه به سازمان امور مالیاتی کشور انجام می شود.