گروه بندی در اظهارنامه مالیاتی جهت شفاف سازی تکالیف مالیاتی اشخاص حقیقی و صاحبان کسب و کارها انجام گرفته و در قانون مالیات های مستقیم، به صورت کامل توضیح داده شده است. بر این اساس، اشخاص حقیقی به سه گروه الف، ب و ج تقسیم می شوند که البته با عناوین گروه های ۱ و ۲ و ۳ هم شناخته می شوند. ملاک اصلی گروه بندی مودیان حقیقی، نوع فعالیت و میزان درآمد آن ها از فروش کالا و خدمات است. به عبارت دیگر، نوع صنف تاثیری در تقسیم بندی مشاغل گروه 1 و 2 و 3 مالیاتی ندارد. به طور کلی، مشاغلی که در گروه اول قرار می گیرند، از درآمد بالاتری برخوردار بوده و درصد مالیات تعیین شده برای آن ها بیش تر است. میزان درآمد مشاغل گروه دوم تا حدودی نسبت به گروه الف پایین تر بوده و در همین راستا، درصد مالیات تعیین شده برای آن ها هم کم تر خواهد بود. پایین ترین میزان درآمد و درصد مالیات هم به گروه سوم تعلق دارد.
البته در قانون مالیات های مستقیم، میزان دقیق درآمد هر یک از گروه ها مشخص شده تا به سادگی و بر اساس فعالیت های مالی هر شخص حقیقی، امکان قرار دادن آن در یکی از این سه گروه وجود داشته باشد. بنابراین جهت اطلاع از لیست مشاغل گروه سوم مالیاتی یا سایر گروه ها، حتما باید از مقدار درآمدهای تعیین شده برای هر گروه آگاه باشید. ذکر این نکته هم الزامی است که میزان درآمدهای تعیین شده برای گروه بندی مودیان مالیاتی، هر ساله با توجه به عوامل گوناگون مانند تورم به روز رسانی می شود. با توجه به نرخ بالای رشد تورم در کشور، معمولا هر ساله بازه درآمدی گروه های اول و دوم افزایش پیدا می کند. از آن جایی که بسیاری از اشخاص حقیقی و صاحبان کسب و کارها در پی اطلاع از نحوه گروه مالیاتی خود هستند، در این مقاله میزان درآمد گروه های اول، دوم و گروه سوم اظهارنامه مالیاتی را به صورت کامل بررسی خواهیم کرد. پس تا انتها با ما همراه باشید.
گروه بندی در اظهارنامه مالیاتی به چه معناست
یکی از رایج ترین سوالاتی که مودیان با آن مواجه هستند، مربوط به گروه بندی مالیاتی است. در این رابطه باید بگوییم که این گروه بندی ها تنها مربوط به اشخاص حقیقی بوده و اشخاص حقوقی همگی با شرایطی ثابت و مشخص، ملزم به پرداخت مالیات می باشند( سامانه پرداخت الکترونیک مالیات را در این خصوص بخوانید). از آن جایی که اشخاص حقیقی و صاحبان کسب و کارهای مختلف از نظر قدرت مالی با هم برابر نیستند، گروه بندی در اظهارنامه مالیاتی تعریف شده است. به این صورت که اشخاص حقیقی به سه گروه مختلف شامل گروه های الف، ب و ج یا 1 و 2 و 3 تقسیم شده اند. ملاک و فاکتور اصلی در تقسیم گروه های مالیاتی حقیقی، نوع فعالیت و میزان درآمد حاصل از فروش کالاها و خدمات آن ها است. یعنی نوع صنف در این تقسیم بندی تاثیری نداشته و نمی توان تمامی مشاغل یک صنف خاص را در یکی از گروه های مالیاتی قرار داد. بنابراین لیست مشاغل گروه 1 و 2 و 3 مالیاتی بر اساس میزان درآمد تهیه می گردد.
آن دسته از اشخاص حقیقی و صاحبان کسب و کارها در گروه اول قرار می گیرند، که میزان درآمد آن ها از یک مبلغ مشخص بیش تر باشد. این مبلغ با توجه به عوامل گوناگون نظیر تورم، هر ساله از سوی سازمان امور مالیاتی کشور اعلام می شود. علاوه بر این، صاحبان برخی مشاغل فارغ از این که چه میزان درآمدی داشته باشند، در گروه یک مالیاتی قرار می گیرند. البته جهت ارائه لیست مشاغل گروه سوم مالیاتی چنین چیزی وجود نداشته و میزان درآمد تنها فاکتور تاثیرگذار بر قرارگیری مشاغل در این گروه می باشد. گروه سوم برخلااف گروه اول، درآمد کم تری دارند و مشاغلی که میزان درآمد آن ها از یک مقدار مشخص پایین تر باشد، در این گروه قرار می گیرند. گروه دوم مالیاتی هم اشخاص و صاحبان کسب و کارهایی هستند که میزان درآمد آن ها بین درآمد گروه اول و سوم مالیاتی قرار می گیرد. به عبارت دیگر، از درآمد گروه سوم اظهارنامه مالیاتی بیش تر و از گروه اول کم تر باشد.
لیست مشاغل گروه 1 و 2 و 3 مالیاتی
در بخش قبل توضیحات لازم را در مورد گروه بندی مالیاتی و ملاک هایی که جهت تقسیم بندی در نظر گرفته می شود، ارائه دادیم. قانون مالیات های مستقیم مشاغلی که به وسیله اشخاص حقیقی اداره می شوند را بر اساس نوع فعالیت و میزان درآمد حاصل از فروش کالا و خدمات شان، به سه گروه ۱ و ۲ و ۳ تقسیم می کند. گروه بندی در اظهارنامه مالیاتی به صورت مستقیم در میزان مالیاتی که باید پرداخت کنند، تاثیر دارد. به این شکل که در اکثر موارد، میزان مالیات گروه های ۱ و ۲ و ۳ به ترتیب، ۲۵، ۲۰ و ۱۵ درصد خواهد بود که البته استثناهایی هم وجود دارد. زیرا مشاغل گروه اول معمولا از درآمد بالایی برخوردار هستند و مشاغل گروه دوم هم درآمد متوسط و رو به بالا دارند. در حالی که گروه سوم عمدتا اشخاص حقیقی و صاحبان کسب و کارهای کوچک را شامل می شود. در ادامه لیست مشاغل گروه 1 و 2 و 3 مالیاتی را برای تان آورده ایم.
لیست مشاغل گروه اول مالیاتی
همان گونه که اشاره کردیم، گروه بندی های مالیاتی بر اساس نوع فعالیت و میزان درآمد مشاغل انجام می شود. بنابراین نوع صنف تاثیر خاصی در این تقسیم بندی های نخواهد داشت. گروه اول مالیاتی شامل مشاغلی است که بیش ترین میزان درآمد را از فروش کالا و خدمات خود ایجاد می کنند. میزان درآمد هر گروه به صورت سالانه از سوی سازمان امور مالیاتی کشور اعلام شده و سپس امکان جداسازی مشاغل گروه اول، دوم و تهیه لیست مشاغل گروه سوم مالیاتی بر مبنای آن وجود دارد. در صورتی که میزان درآمد اشخاص حقیقی از یک میزان خاص بیش تر باشد، در گروه اول مالیاتی قرار می گیرد. این میزان خاص به صورت سالانه تعریف شده و هر ساله با توجه به نرخ بالای تورم، افزایش پیدا می کند. در سال ۱۴۰۳، میزان اعلام شده ۱۵ میلیارد تومان می باشد. بنابراین مشاغلی که درآمد ابرازی آن ها طبق اظهارنامه دو سال قبل بیش تر از ۱۵ میلیارد تومان باشد، در گروه اول مالیاتی قرار می گیرند.
از سوی دیگر، اشخاص حقیقی و صاحبان کسب و کارهای مختلف که آخرین درآمد قطعی آن ها هم بیش تر از ۱۵ میلیارد تومان باشد، در این گروه قرار می گیرند. افراد با درآمد پایین تر از این مبلغ، در گروه دوم یا گروم سوم اظهارنامه مالیاتی قرار خواهند گرفت. ذکر این نکته هم الزامی است که برخی مشاغل فارغ از میزان درآمد، در گروه اول مالیاتی قرار می گیرند. پس در صورتی که شما دارای هر یک از این مشاغل باشید، مستقل از آن که درآمدتان چه قدر باشد، باید مالیات تعیین شده برای گروه الف را پرداخت کنید. این مشاغلی که فارغ از میزان درآمد در اولین گروه مالیاتی قرار می گیرند، عبارتند از:
- دارندگان کارت بازرگانی مانند صادرکنندگان و واردکنندگان
- صاحبان صرافی و هتلهای ۳ ستاره و بالاتر
- صاحبان کارخانه ها، واحدهای تولیدی بزرگ و بهره برداران معادن دارای جواز تاسیس و پروانه بهره برداری از وزارت خانه ذی ربط
- مدیران بیمارستان ها، زایشگاه ها و کلینیک های تخصصی پزشکی
- صاحبان فروشگاه های زنجیره ای که مجوز فعالیت دارند
- مدیران موسسات حسابرسی، حسابداری و مشاوره ای
- صاحبان شرکت های حمل و نقل زمینی، دریایی و هوایی
لیست مشاغل گروه دوم مالیاتی
دومین رده گروه بندی در اظهارنامه مالیاتی مربوط به مشاغل گروه ب می باشد. این مشاغل میزان درآمد پایین تری نسبت به مشاغل گروه اول دارند. با این حال، سطح درآمد آن ها متوسط و رو به بالا است. به همین خاطر، میزان مالیات در نظر گرفته شده برای آن ها نسبت به گروه اول پایین تر و نسبت به گروه سوم بیش تر است. بر اساس اعلام سازمان امور مالیاتی کشور در سال ۱۴۰۳، مشاغلی که درآمد آن ها بر اساس اظهارنامه مالیاتی دو سال قبل بیش تر از ۵ میلیارد تومان و تا مرز ۱۵ میلیارد تومان باشد، در گروه دوم مالیاتی قرار می گیرند. هم چنین، افرادی که میزان درآمد قطعی آن ها بر اساس برگ قطعی مالیاتی در بازه ۵ تا ۱۵ میلیارد تومان باشد هم در این گروه قرار می گیرند. با این که لیست مشاغل گروه 1 و 2 و 3 مالیاتی از سوی سازمان منتشر نمی شود، این بازه های درآمدی به راحتی امکان تعیین گروه هر شغل را فراهم می سازند.
لیست مشاغل گروه سوم مالیاتی
آخرین دسته در گروه بندی مالیاتی اشخاص حقیقی، مربوط به گروه سوم می باشد. این گروه در میان سایر اشخاص حقیقی و صاحبان کسب و کارها، پایین ترین میزان درآمد را دارند. به عبارت دیگر، گروه سوم مالیاتی عمدتا شامل کسب و کارهای کوچک است. مشاغلی که در گروه اول و دوم قرار نداشته باشند، نام آن ها در لیست مشاغل گروه سوم مالیاتی قرار می گیرد. به منظور تعیین مشاغل این گروه هم درآمد فاکتور اصلی محسوب می شود. مشاغلی که درآمد ابرازی آن ها بر اساس اظهارنامه مالیاتی دو سال قبل کم تر از ۵ میلیارد تومان باشد، در این گروه قرار خواهند گرفت. با توجه به این که عمدتا کسب و کارهای کوچک در این گروه قرار می گیرند، میزان مالیات تعیین شده برای آن ها نسبت به گروه های قبل پایین تر است. با این حال، قرار گرفتن در گروه سوم اظهارنامه مالیاتی هم شما را از پرداخت مالیات معاف نمی کند. پس باید با اطلاع از درصد مالیات، نسبت به پرداخت آن اقدام کنید.
گروه سوم اظهارنامه مالیاتی
با توجه به توضیحاتی که ارائه دادیم، اکنون می دانید که تقسیم بندی گروه های مالیاتی حقیقی بر چه اساس انجام می گیرد. همان طور که گفتیم، آخرین گروه مالیاتی در این تقسیم بندی گروه سوم یا گروه «ج» می باشد که نسبت به گروه های اول و دوم، میزان درآمد کم تری دارند. بنابراین درصد مالیات در نظر گرفته شده برای آن ها هم کم تر است. بر اساس گروه بندی در اظهارنامه مالیاتی طی سال ۱۴۰۳، افراد و صاحبان کسب و کارهای با درآمد کم تر از ۵ میلیارد تومان، در گروه سوم مالیاتی قرار می گیرند. بر اساس این معیار، بخش قابل توجهی از کسب و کارهای موجود در کشور یعنی کسب و کارهای کوچک و خرد، در این گروه قرار می گیرند. دلیل تعیین درصد مالیات کم تر برای مشاغل گروه سوم، حمایت از کسب و کارهای کوچک و جلوگیری از آسیب دیدن آن ها در برابر فشارهای مالی است.
گروه بندی اشخاص حقیقی سال 1403
در بخش مربوط به لیست مشاغل گروه 1 و 2 و 3 مالیاتی، نحوه تقسیم بندی این گروه ها را توضیح دادیم. باز هم دقت داشته باشید که نوع فعالیت و میزان درآمد حاصل از فروش کالاها و خدمات مهم ترین عامل دسته بندی مالیاتی مشاغل بوده و نوع صنف تاثیر خاصی در این رابطه ندارد. البته با توجه به عوامل گوناگون مانند تورم، میزان درآمد گروه های مختلف مالیاتی به صورت سالانه به روز رسانی می شود. از این رو جهت اطلاع از آخرین وضعیت درآمدی گروه های مختلف، باید جدیدترین دسته بندی ارائه شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور را بررسی کنید. با توجه به این که لیست مشاغل گروه سوم مالیاتی، دوم و اول برای سال ۱۴۰۳ توسط سازمان اعلام شده، میزان درآمد هر گروه هم تعیین گردیده است. بر این اساس مشاغل با درآمد بالاتر از ۱۵ میلیارد تومان در گروه اول، بین ۵ تا ۱۵ میلیارد تومان در گروه دوم و پایین تر از ۵ میلیارد تومان در گروه سوم مالیاتی قرار می گیرند.
سازمان امور مالیاتی کشور به منظور شفاف سازی تکالیف اشخاص حقیقی و صاحبان کسب و کارها، آن اه را به چند گروه مختلف تقسیم کرده است. لیست مشاغل گروه سوم اظهارنامه مالیاتی در کنار گروه های اول و دوم، به صورت سالانه از سوی سازمان منتشر خواهد شد. بازه درآمدی هر یک از گروه های مالیاتی هم به صورت دقیق در این لیست مشخص می گردد. بنابراین صاحبان مشاغل مختلف با مقایسه میزان درآمد خود با درآمدهای اعلام شده، به راحتی می توانند گروه مالیاتی خود را تشخیص دهند. در این جا نحوه گروه بندی در اظهارنامه مالیاتی و بازه درآمدی هر گروه را به صورت کامل توضیح دادیم.
-
هیچ تفاوتی ندارند و هر دو نام سه گروه افراد مشمول اظهارنامه مالیاتی هستند.
-
بر اساس نوع فعالیت و میزان درآمد آن ها از فروش کالا و خدمات طبقه بندی می شوند.
-
کسانی که سالیانه کمتر از 5 میلیارد درآمد داشته باشند در دسته سوم گروه بندی اظهارنامه مالیاتی قرار گرفته و کمترین میزان مالیات را پرداخت می کنند.