جریمه عدم اظهارنامه مالیاتی تنوع زیادی داشته و بسته به شرایط مودی و نوع تاخیر، متفاوت است. بر اساس قانون مالیاتی کشور، تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی باید به صورت سالانه نسبت به تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی خود اقدام کنند. سازمان امور مالیاتی کشور پس از بررسی این اظهارنامه ها، مالیات شان را تعیین خواهید کرد. جهت تکمیل و ارسال فرم های اظهارنامه هم موعد مقرری در نظر گرفته شده که باید به آن توجه گردد. در صورتی که مودیان طی این مهلت قانونی فرم اظهارنامه مالیاتی شان را تقدیم نکنند، مشمول جریمه دیرکرد اظهارنامه مالیاتی خواهند شد. به این صورت که علاوه بر مالیات اصلی، باید جرایم تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور را هم واریز نمایند. این جریمه ها در اکثر موارد مالی و برابر با درصدی از مالیات تعیین شده خواهد بود. اما گاهی اوقات می تواند از حوزه مالی هم فراتر رفته و منجر به لغو استفاده از تسهیلات و بخشودگی مالیاتی کسب و کارهای حقیقی و حقوقی گردد.
نکته مهم دیگر در این رابطه، تنظیم اظهارنامه مالیاتی توسط ممیزان سازمان امور مالیاتی کشور خواهد بود. بنابراین امکان افزایش هزینه های مالیاتی برای مشاغل و کسب و کارها وجود دارد. بدترین نوع جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی هم زمانی رخ می دهد که مالیات کسب و کارها تنها بر اساس درآمدشان محاسبه شود. به عبارت دیگر، ممیزان سازمان امور مالیاتی کشور بدون در نظر گرفته میزان هزینه ها و استهلاک، تنها بر اساس درآمد کسب و کار مالیات تعیین خواهند کرد. در نتیجه، باید بخش قابل توجهی از دارایی شرکت یا کسب و کار حقیقی صرف پرداخت این مالیات شود. با توجه به جرایم متنوع و پیچیده ای که برای عدم ارسال اظهارنامه در نظر گرفته شده، بهتر است مودیان در موعد قانونی نسبت به تکمیل و ارسال فرم های اظهارنامه خود اقدام کنند. در ادامه، انواع جریمه عدم اظهارنامه مالیاتی را به صورت کامل برای تان توضیح می دهیم تا اطلاعات جامعی در این زمینه داشته باشید. پس تا انتها با ما همراه باشید.
جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی
بر اساس قانون مالیاتی کشور، تمام مودیان حقیقی و حقوقی باید در مهلت تعیین شده نسبت به تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی خود اقدام کنند. زمان در نظر گرفته شده برای ارسال فرم های اظهارنامه اشخاص حقیقی در هر سال، ۳۱ خرداد ماه سال بعد می باشد. به عبارت دیگر، کسب و کارهای حقیقی تا سه ماه بعد از پایان هر سال فرصت دارند که جهت خوداظهاری اقدام کرده و مشمول جریمه دیرکرد اظهارنامه مالیاتی نخواهند شد. این شرایط برای شرکت ها و اشخاص حقوقی هم تقریبا مشابه بوده و آن ها هم تا سه ماه پس از پایان سال مالی خود، می توانند اظهارنامه مالیاتی را تقدیم سازمان نمایند. با توجه به این که سال مالی شرکت های مختلف فرق دارد، تاریخ ثابتی جهت این امر تعیین نشده است. به هر حال، در صورتی که کسب و کارهای حقیقی و شرکت ها تا پایان این مهلت اظهارنامه خود را ارسال نکنند، مشمول جریمه خواهند شد. به طور کلی، جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی شامل موارد زیر خواهند بود:
- جریمه نقدی غیر قابل بخشش
- جریمه اعتباری عدم استفاده از تسهیلات مالیاتی
- محاسبه و مطالبه مالیات فقط بر اساس درآمدها
جریمه نقدی غیر قابل بخشش
این نوع جریمه بر اساس ماده ۱۹۲ قانون مالیات های مستقیم تعریف می شود. طبق این ماده، در مواردی که مودی مالیاتی یا نماینده وی نسبت به تقدیم اظهارنامه مالیاتی در مهلت تعیین شده اقدام نکند، مشمول جریمه نقدی غیر قابل بخشش خواهد شد. میزان جریمه نقدی برابر با ۳۰ درصد مالیات برای اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل و ۱۰ درصد مالیات برای سایر مودیان خواهد بود. با توجه به این نوع جریمه عدم اظهارنامه مالیاتی که در اکثر موارد سنگین خواهد بود، مشمولین پرداخت بر مالیات درآمد باید در موعد مقرر جهت تکمیل و ارسال فرم های اظهارنامه اقدام کنند. توجه داشته باشید که جریمه نقدی غر قابل بخشش مقدار ثابتی نداشته و درصدی از مالیات مودیان خواهد بود. به همین خاطر، هر چه مالیات شما سنگین تر باشد، میزان جریمه در نظر گرفته شده از این نوع هم بالاتر خواهد رفت. پس به ویژه اشخاص حقوقی و شرکت ها باید به این موضوع توجه داشته باشند تا مشمول جریمه دیرکرد اظهارنامه مالیاتی از نوع نقدی نشوند.
در ماده ۱۹۲ قانون مالیات های مستقیم، درصد دقیق جریمه نقدی برای گروه های مختلف مودی مشخص شده است. بر این اساس، مودیان مالیاتی به چند دسته مودیان حقوقی، حقیقی گروه اول، حقیقی گروه دوم و حقیقی گروه سوم تقسیم می شوند. با توجه به اهمیت موضوع، در ادامه درصد دقیق میزان جریمه نقدی غیر قابل بخشش برای گروه های مختلف را بر اساس ماده ۱۹۲ قانون مالیات های مستقیم، برای تان آورده ایم. مقدار درصدی این جریمه نقدی برای هر یک از گروه های مودی در این ماده، به شرح ذیل می باشد:
- اشخاص حقوقی: ۳۰ درصد مالیات متعلق
- اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل - گروه اول: ۳۰ درصد مالیات متعلق
- اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل - گروه دوم: ۳۰ درصد مالیات متعلق
- اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل - گروه سوم: ۱۰ درصد مالیات متعلق
جریمه اعتباری عدم استفاده از تسهیلات مالیاتی
نوع دیگر جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی مربوط به جرایم اعتباری عدم استفاده از تسهیلات مالیاتی خواهد بود. این جریمه هم در تبصره ماده ۱۹۳ قانون مالیات های مستقیم مورد بحث قرار می گیرد. بر این اساس، عدم ارسال به موقع فرم های اظهارنامه مالیاتی در دوره معافیت، منجر به لغو معافیت مالیاتی در سال مربوطه خواهد شد. برای مثال، فرض کنید شرکتی برای سال جاری معافیت مالیاتی دریافت کرده است. در صورتی که در موعد مقرر نسبت به تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی خود اقدام نکند، ممکن است مشمول جریمه عدم اظهارنامه مالیاتی از نوع جریمه اعتباری عدم استفاده از تسهیلات مالیاتی قرار گیرد. در این صورت، معافیت مالیاتی شرکت برداشته شده و باید مالیات سال جاری را هم بر اساس برآوردی که از سوی ممیزان سازمان امور مالیاتی انجام می گیرد، پرداخت کند. نکته قابل توجه این است که در صورت دیرکرد ارسال اظهارنامه طی ۳ سال متوالی، مودی مشمول جریمه ها و مجازات های مقرر بوده و از هر گونه معافیت و بخشودگی محروم خواهد شد.
محاسبه و مطالبه مالیات فقط بر اساس درآمدها
نوع سوم جریمه دیرکرد اظهارنامه مالیاتی از جرایم قبلی سنگین تر بوده و یکی از بدترین مجازات های مالی تعیین شده برای مودیان حقیقی و حقوقی محسوب می شود. این نوع جریمه در ماده ۹۷ قانون مالیات های مستقیم به صراحت توضیح داده شده است. بر اساس این ماده، اگر مودی مشمول جریمه تهیه مالیات برآوردی گردد، مالیات وی تنها از روی درآمدها و بدون در نظر گرفته هزینه ها تعیین خواهد شد. به این ترتیب، حتی در صورتی که شرکت زیان ده باشد، باید نسبت به پرداخت مالیات از روی درآمد خود اقدام کند. جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی از نوع برآورد بر روی درآمد، می توان برای تمامی مودیان اعم از حقیقی یا حقوقی تعیین شده و محدودیتی در این رابطه وجود ندارد. بنابراین مشمولین پرداخت مالیات بر درآمد، باید در موعد مقرر فرم اظهارنامه خود را تکمیل نموده و به سازمان امور مالیاتی تقدیم کنند. این گونه می توانند از کسب و کار خود در برابر جریمه سنگین برآورد مالیات تنها بر اساس درآمد، محافظت نمایند.
جریمه عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر
قانون مالیات های مستقیم انواع جریمه عدم اظهارنامه مالیاتی را برای مودیانی که نسبت به تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر اقدام نمی کنند، در نظر گرفته است. در بخش قبل برخی از مهم ترین جرایم تعیین شده جهت این امر از جمله پرداخت جریمه نقدی غیر قابل بخشش، محرومیت از طرح های تسهیلاتی مالیاتی و محاسبه مالیات تنها بر اساس درآمدها را توضیح دادیم. هر یک از این موارد می تواند ضربه ای سنگین به کسب و کار و وضعیت مالی شرکت ها وارد کند. بنابراین مودیان برای پیش گیری از صدور جریمه دیرکرد اظهارنامه مالیاتی، باید در موعد مقرر فرم اظهارنامه خود را تکمیل نموده و به سازمان امور مالیاتی کشور، تحویل دهند. با توجه به این که در حال حاضر امکان تکمیل فرم اظهارنامه به صورت آنلاین و از طریق سایت سازمان امور مالیاتی فراهم شده، جهت این امر نیازی به مراجعات حضوری هم نخواهید داشت. کافی است به حساب کاربری خود در سایت مالیات وارد شده و اظهارنامه مالیاتی تان را به صورت آنلاین ارسال کنید.
جریمه دیرکرد اظهارنامه مالیاتی
جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی با توجه به شرایط مودی و مدت زمان تاخیر در ارسال اظهارنامه، متفاوت است. در بخش های قبل سه مورد از مهم ترین جرایمی را که در این گونه موارد از سوی سازمان امور مالیاتی کشور صادر می شوند، بررسی کردیم. دقت داشته باشید، این که برای تاخیر در ارائه اظهارنامه چه جریمه ای در نظر گرفته شود، کاملا به نظر ممیزان سازمان امور مالیاتی و کارشناسان مربوطه بستگی دارد. هم چنین، این احتمال وجود دارد که تمامی انواع جریمه عدم اظهارنامه مالیاتی برای مودیان حقیقی یا حقوقی تعیین شده و از این نظر هم محدودیتی وجود نخواهد داشت. بنابراین اگر به عنوان یک شخص حقیقی یا حقوقی مشمول پرداخت مالیات بر درآمد هستید، بهتر است در موعد مقرر فرم اظهارنامه خود را تکمیل و به سازمان امور مالیاتی تقدیم کنید. زیرا در هر صورت باید مالیات تان را بپردازید. منتهی در صورت تاخیر در ارسال فرم های اظهارنامه و مواجه شدن با جریمه دیرکرد اظهارنامه مالیاتی، هزینه بیش تری را متحمل خواهید شد.
مودیان مالیاتی اعم از اشخاص حقیقی یا شرکت ها و اشخاص حقوقی، باید در مهلت تعیین شده نسبت به تکمیل فرم اظهارنامه و تسلیم آن به سازمان امور مالیاتی کشور، اقدام نمایند. چرا که تعیین مالیات برای مشاغل و کسب و کارهای مختلف، در وهله اول بر اساس همین فرم های خوداظهاری انجام می گیرد. مودیانی که در موعد مقرر نسبت به تکمیل و ارسال این فرم ها اقدام نکرده باشند، مشمول جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی خواهند شد. این جریمه انواع گوناگونی دارد که جریمه نقدی غیر قابل بخشش، محرومیت از تسهیلات و معافیت های مالیاتی و برآورد مالیات تنها بر اساس درآمدها، مهم ترین آن ها محسوب می شوند. امکان صدور هر یک از این جریمه ها بسته به نظر ممیزان و کارشناسان سازمان امور مالیاتی کشور، برای اشخاص حقیقی و حقوقی وجود دارد. بنابراین به منظور جلوگیری از صدور جریمه عدم اظهارنامه مالیاتی، باید در مهلت در نظر گرفته شده نسبت به تکمیل فرم های اظهارنامه و تقدیم آن ها به سازمان امور مالیاتی اقدام نمایید.
-
زمان ارسال فرم های اظهارنامه مالیاتی ۳۱ خرداد ماه سال بعدی می باشد.
-
از طریق سایت my.tax.gov.ir
-
از مهم ترین امکانات این سایت می توان به دسترسی به پرونده های مالیاتی استعلام بدهی مالیاتی اشاره کرد.