معیار اصلی گروه بندی مالیاتی اشخاص حقیقی، نوع فعالیت و میزان درآمد آن ها حاصل از فروش کالا و خدمات می باشد. به عبارت دیگر، در بخشنامه جدید گروه بندی مشاغل مالیاتی نوع صنف هیچ تاثیر در تقسیم گروه ها ندارد. مشاغل با سطح درآمد بالاتر، در گروه الف یا اول مالیاتی قرار می گیرند. این گروه معمولا شامل کسب و کارهای بزرگ و پردرآمد بوده و به همین خاطر، درصد مالیات بیش تری برای آن ها در نظر گرفته می شود.
گروه دوم یا گروه ب در دسته بندی سازمان امور مالیاتی، مشاغل متوسط و با درآمد رو به بالا هستند. میزان درآمد این گروه نسبت به گروه اول پایین تر بوده و به همین دلیل، مالیات تعیین شده برای آن ها کم تر است. آخرین گروه در بخشنامه گروه بندی مشاغل مالیاتی، هم گروه سوم یا ج می باشند. این گروه نسبت دو دسته قبل میزان درآمد پایین تری داشته و کم ترین درصد مالیات هم برای شان تعیین می شود. بنابراین اشخاص حقیقی و صاحبان کسب و کارهای مختلف برای این که بدانند در کدام گروه قرار گرفته و چه میزان مالیات باید بپردازند، لازم است بخشنامه گروه بندی را به صورت دقیق و کامل مطالعه نمایند. از آن جایی که پرداخت مالیات الزامی بوده و عدم واریز آن منجر به صدور جریمه سنگین خواهد شد، در این مقاله بخشنامه جدید گروه بندی مشاغل مالیاتی را در اختیارتان قرار می دهیم. پس با ما همراه باشید تا اطلاعات کاملی در رابطه با مشاغل هر گروه به دست آورید
بخشنامه گروه بندی مشاغل مالیاتی 1402
همان طور که گفتیم، سازمان امور مالیاتی کشور اشخاص حقیقی و صاحبان کسب و کارها را بر اساس نوع فعالیت و میزان درآمدشان گروه بندی می کند. با توجه به نرخ بالای تورم در کشور، لازم است درآمد این گروه ها به صورت پیوسته و سالانه به روز شوند. در همین راستا، سازمان امور مالیاتی کشور هم بخشنامه گروه بندی مشاغل مالیاتی را به صورت سالانه منتشر می کند. این بخشنامه برای سال 1402 هم منتشر گردیده و گروه های مالیاتی مختلف را بر اساس میزان درآمدشان در سال مالی ۱۴۰۱ مشخص می کند. بر اساس این بخشنامه، مشاغل هر یک از گروه های مالیاتی به شرح ذیل می باشند:
مشاغل گروه اول مالیاتی
بر اساس بخشنامه گروه بندی ۱۴۰۲، اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغلی که مالیات ابرازی آن ها طبق اظهارنامه عملکرد دو سال گذشته بیش تر از ۱۵ میلیارد تومان باشد، در گروه اول قرار می گیرند. هم چنین، اشخاصی که آخرین درآمد قطعی شان بیش تر از ۱۵ میلیارد تومان باشد هم در این گروه خواهند بود. علاوه بر این، طبق بخشنامه جدید گروه بندی مشاغل مالیاتی، صاحبان یک سری مشاغل بدون در نظر گرفتن درآمد در گروه اول مالیاتی قرار می گیرند. این مشاغل، عبارتند از:
- دارندگان کارت بازرگانی مانند صادرکنندگان و واردکنندگان
- صاحبان صرافی و هتلهای ۳ ستاره و بالاتر
- صاحبان کارخانه ها و واحدهای تولیدی بزرگ
- مدیران بیمارستان ها، زایشگاه ها و کلینیک های تخصصی پزشکی
- صاحبان فروشگاه های زنجیره ای که مجوز فعالیت دارند
- مدیران موسسات حسابرسی، حسابداری و مشاوره ای
- صاحبان شرکت های حمل و نقل زمینی، دریایی و هوایی
مشاغل گروه دوم مالیاتی
بر اساس بخشنامه گروه بندی مشاغل مالیاتی 1402، اشخاصی که درآمد حاصل از فروش کالا و خدمات آن ها بر اساس اظهارنامه دو سال گذشته بین ۵ تا ۱۵ میلیارد تومان باشد، در گروه دوم مالیاتی قرار می گیرند. هم چنین اگر میزان درآمد قطعی اشخاص حقیقی و صاحبان کسب و کارها بر اساس برگ قطعی مالیات طی دو سال گذشته بین ۵ تا ۱۵ میلیارد تومان باشد، باز هم در گروه دوم مالیاتی قرار خواهند گرفت.
مشاغل گروه سوم مالیاتی
طبق بخشنامه جدید گروه بندی مشاغل مالیاتی ، مشاغل گروه سوم یا «ج»، کم ترین میزان درآمد را نسبت به سایر گروه ها دارند. بر این اساس، افراد و صاحبان کسب و کارهایی که میزان درآمد حاصل از فروش کالا یا خدمات آن ها بر اساس اظهارنامه عملکرد دو سال گذشته کم تر از ۵ میلیارد تومان باشد، در گروه سوم مالیاتی قرار می گیرند. به طور کلی، می توان گفت اشخاصی که در گروه های اول و دوم قرار نداشته باشند، جزو گروه سوم قلمداد خواهند شد.
بخشنامه گروه بندی مشاغل مالیاتی 1401
در بخش قبل لیست مشاغل گروه های مختلف مالیاتی بر اساس بخشنامه سال ۱۴۰۲ را ارائه دادیم. بخشنامه گروه بندی مشاغل مالیاتی 1401 هم از لحاظ ساختار کلی کاملا مشابه با بخشنامه سال 1402 می باشد. تنها تفاوت آن ها در میزان درآمد گروه های مالیاتی است. در بخشنامه سال ۱۴۰۱ که برای گروه بندی مالیاتی اشخاص حقیقی بر مبنای درآمدشان در سال ۱۴۰۰ ارائه گردیده، مشاغل گروه های مختلف به شرح ذیل تعریف شده اند:
- مشاغل گروه اول؛ اشخاص حقیقی و صاحبان کسب و کارهایی که درآمد حاصل از فروش کالا و خدمات آن ها بیش تر از ۳ میلیارد تومان باشد.
- مشاغل گروه دوم؛ این گروه در بخشنامه جدید گروه بندی مشاغل مالیاتی سال 1401، با افرادی اطلاق می شود که درآمد آن ها بین ۱ تا ۳ میلیارد تومان باشد.
- مشاغل گروه سوم؛ اشخاص و صاحبان کسب و کارهایی که درآمدشان پایین تر از ۱ میلیارد تومان است، در این گروه قرار می گیرند.
سازمان امور مالیاتی به منظور تعیین مالیات بر اساس میزان درآمد اشخاص حقیقی، آن ها را به ۳ گروه مختلف تقسیم می کند. تقسیم بندی این گروه ها بر اساس نوع فعالیت و میزان درآمدشان انجام می گیرد. میزان درآمد هر گروه هم از طریق بخشنامه گروه بندی مشاغل مالیاتی که برای هر سال به صورت جداگانه منتشر می شود، قابل مشاهده خواهد بود. در این جا لیست مشاغل گروه های اول، دوم و سوم مالیاتی را بر اساس بخشنامه گروه بندی سال ۱۴۰۲ به صورت کامل توضیح دادیم. پس اکنون به راحتی می توانید گروه مالیاتی خود را بر مبنای درآمد تعیین کنید.
-
این بخشنامه هر سال توسط سازمان امور مالیاتی کشور ابلاغ می شود تا اشخاص حقیقی و صاحبان کسب و کارهای مختلف از گروه مالیاتی خود آگاه شوند
-
بر اساس نوع فعالیت و میزان درآمد آن ها حاصل از فروش کالا و خدمات.
-
بله. بخشنامه گروه بندی مشاغل مالیاتی بر اساس درآمد سال قبل اشخاص حقیقی برآورد می شود.