بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی به معنی پایان کار حرفه ای کارگر یا کارمند، دریافت حکم بازنشستگی و استفاده از خدمات صندوق بازنشستگان می باشد. امروزه بخش قابل توجهی از جمعیت کشور به ویژه کارگران و کارمندان نسبت به پرداخت حق بیمه و خریداری پوشش بیمه تامین اجتماعی اقدام می کنند. این نوع بیمه نامه مزایای فراوانی برای بیمه شدگان ایجاد می کند که حمایت های درمان ی و خدمات پزشکی از جمله مهم ترین آن ها است. با این حال، هدف اصلی از واریز حق بیمه، استفاده از خدمات رفاهی آن در زمان رسیدن به سن بازنشستگی تامین اجتماعی است. زیرا در ازای پرداخت حق بیمه طی دوران فعالیت، سازمان تامین اجتماعی در دوره بازنشستگی برای بیمه شدگان یک حقوق مستمری تعیین کرده و به صورت ماهانه به آن ها پرداخت می کند. میزان حقوق مستمری بازنشستگی هم کاملا به میزان حق بیمه پرداختی طی دوران فعالیت بستگی داشته و بر اساس آن محاسبه می شود. هر چه حق بیمه بیش تر باشد، مستمری بازنشستگی هم بالاتر خواهد بود.
به شرط پرداخت حداقل ۲۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه برای بازنشسته شدن مردان ۶۰ سالگی و برای زنان ۵۰ سالگی است.
با توجه به ابلاغ قانون جدید بازنشستگی تامین اجتماعی ۱۴۰۳، سن در نظر گرفته شده برای بازنشسته شدن مردان ۶۰ سالگی و برای زنان ۵۰ سالگی است. به شرط آن که حداقل ۲۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشند. البته این قانون تبصره ها و استثناهای زیادی داشته و در برخی شرایط خاص، حتی با ۱۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه هم امکان بازنشسته شدن وجود دارد. بنابراین افرادی که از بیمه سازمان تامین اجتماعی استفاده می کنند، باید اطلاعات کاملی در رابطه با شرایط بازنشستگی این سازمان داشته باشند. اطلاعات مذکور به صورت کامل از طریق سامانه ها و درگاه های آنلاین سازمان تامین اجتماعی قابل دسترسی هستند. با توجه به این که افراد زیادی تحت پوشش بیمه سازمان تامین اجتماعی قرار دارند، در این مقاله هم شرایط بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی و قوانین مربوط به سن بازنشستگی را برای تان آورده ایم. پس با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی در رابطه با این قوانین و شرایط سنی بازنشسته شدن، به دست آورید.
قانون جدید بازنشستگی تامین اجتماعی ۱۴۰۳
سازمان تامین اجتماعی از جمله نهادهای قدیمی و با سابقه در کشور می باشد که بسیاری از قوانین آن از سال ها قبل تا کنون ثابت است. با این حال، برخی قوانین به ویژه در جزئیات به صورت سالانه مورد بررسی مجدد قرار گرفته و در صورت نیاز، با تغییراتی همراه می شوند. سن بازنشستگی تامین اجتماعی از جمله این موارد است که با توجه به شرایط جدید کاری، ممکن است تغییر کند. بر اساس جدیدترین قانون ابلاغ شده توسط سازمان تامین اجتماعی کشور، سن بازنشستگی برای مردان ۶۰ سالگی و برای زنان ۵۵ سالگی است. به شرط آن که حداقل ۲۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشند. البته در صورتی که بیمه شدگان زودتر از این سن هم بتوانند به ۳۰ سال سنوات یا سابقه پرداخت بیمه دست یابند، امکان ارائه درخواست بازنشستگی را خواهند داشت. بر اساس ابلاغ قانون جدید بازنشستگی تامین اجتماعی ۱۴۰۳، شرایط و تبصره های دیگری هم برای برخی گروه های خاص تعیین شده که در ادامه به آن ها می پردازیم.
سابقه | میزان افزایش سن بازنشستگی |
---|---|
۲۸ تا ۳۰ سال سابقه | شامل افزایش سن بازنشستگی نمی باشند |
۲۵ تا ۲۸ سال سابقه | به ازای هر سال مانده تا زمان بازنشستگی، ۲ ماه به زمان خدمتشان اضافه میشود |
۲۰ تا ۲۵ سال سابقه | به ازای هر سال مانده تا زمان بازنشستگی، ۳ ماه به زمان خدمتشان اضافه میشود |
۱۰ تا ۲۰ سال سابقه | به ازای هر سال مانده تا زمان بازنشستگی، ۴ ماه به زمان خدمتشان اضافه میشود |
افرادی که که ۱۰ سال سابقه بیمه دارند | به ازای هر سال مانده تا زمان بازنشستگی، ۵ ماه به زمان خدمتشان اضافه میشود |
سن بازنشستگی تامین اجتماعی
افراد با این نیت بیمه نامه های تامین اجتماعی را تهیه می کنند که با واریز حق بیمه در دوره جوانی، بتوانند در دوره پیری و از کارافتادگی از خدمات آن بهره مند شوند. به همین خاطر، بسیاری از بیمه شدگان با این سوال مواجه هستند که سن در نظر گرفته شده برای بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی چه قدر است. همان گونه که در بخش قبل هم اشاره کردیم، به طور کلی سن مورد نیاز جهت بازنشسته شدن مردان ۶۰ سال و برای بازنشسته شدن زنان ۵۵ سال می باشد. البته به شرط آن که با رسیدن به این سن، حداقل ۲۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه و سنوات داشته باشند. با این حال، تبصره ها و استثنائات زیادی در این قانون وجود دارد که امکان بازنشستگی مردان و زنان را حتی در سنین پایین تر هم فراهم می کند. فاکتورهایی هم چون سختی کار، جانبازی و رسیدن پیش از موعد به سنوات مورد نیاز، برخی از مهم ترین فاکتورهای اثرگذار بر سن بازنشستگی تامین اجتماعی محسوب می شوند.
شرایط بازنشستگی تامین اجتماعی
اگر چه شرایط کلی بازنشستگی بیمه شدگان تامین اجتماعی به صورت واضح اعلام شده و در بخش های قبل هم به آن پرداختیم، اما این شرایط کلی بوده و تبصره های فراوانی دارد. بنابراین آن دسته از بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی که به دنبال بازنشسته شدن پیش از موعد اعلام شده باشند، باید شرایط و تبصره های کلی را با دقت مطالعه کرده و در صورت مطابقت شرایط خود با هر یک از این موارد، از آن استفاده کنند. ابلاغ قانون جدید بازنشستگی تامین اجتماعی ۱۴۰۳ برای گروه های مختلف مانند زنان، افراد شاغل به کارهای سخت و دشوار، جانبازان و سایر گروه های این چنینی، شرایط گوناگونی را در نظر می گیرد. با توجه به این که تعداد زیادی از کارگران و کارمندان کشور تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی بوده و قصد اطلاع از شرایط بازنشستگی را دارند، در این قسمت شرایط و تبصره های کلی موجود که توسط سازمان تامین اجتماعی کشور اعلام شده را بررسی خواهیم کرد. این شرایط بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی، عبارتند از:
- ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی که مهم ترین ماده در این رابطه می باشد، بیان می کند که بیمه شدگان مرد با رسیدن به سن ۶۰ سالگی و زنان با رسیدن به سن ۵۵ سالگی، می توانند بازنشسته شوند؛ به شرط آن که حداقل ۲۰ سال سابقه پرداخت بیمه داشته باشند.
- تبصره یک ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی عنوان می کند که اگر بیمه شدگان دارای ۳۰ سابقه پرداخت بیمه باشند، سن بازنشستگی تامین اجتماعی مردان تا ۵۰ و زنان تا ۴۵ هم کاهش می یابد. پس افرادی که زودتر به ۳۰ سال سابقه پرداخت بیمه و سنوات برسند، در صورت داشتن سن مذکور می توانند بازنشسته شوند.
- تبصره دیگر عنوان می کند که زنان شاغل در محیط های مشمول قانون کار، می توانند در سن ۴۲ سالگی به شرط داشتن ۲۰ سال سابقه پرداخت بیمه، درخواست بازنشستگی دهند. البته در این صورت، حقوق مستمری آن ها بر مبنای ۲۰ روز در ماه محاسبه خواهد شد.
- شرایط دیگر که ابلاغ قانون جدید بازنشستگی تامین اجتماعی ۱۴۰۳ به آن اشاره دارد، مربوط به مشاغل سخت است. شاغلان به کار در این گونه مشاغل با داشتن ۲۰ سال سابقه پرداخت بیمه متوالی و بدون در نظر گرفتن سن، می توانند بازنشسته شوند. برای افرادی با شرایط مشابه که دارای پرداخت حق بیمه متناوب باشند هم امکان بازنشستگی در ۲۵ سالگی فراهم خواهد بود.
- در صورتی که بیمه شده در اثر فشار کار دچار آسیب های جسمی و روحی گردد به گونه ای که ادامه کار برای وی زیان آور باشد، شرایط خاصی جهت بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی تعریف می گردد. در صورت تایید این مسئله توسط کمیسیونهای پزشکی ماده ۹۱ قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی، فرد می توان تقاضای بازنشستگی کند. در شرایط این چنینی، هر سال سنوات کاری شخص برابر یک و نیم سال در نظر گرفته خواهد شد.
- بر اساس ماده ۷۸ قانون تامین اجتماعی، کارفرما می تواند برای افرادی که که حداقل ۵ سال بیش تر از سن بازنشستگی کار کرده اند، درخواست بازنشستگی دهد. حداقل سن بازنشستگی تامین اجتماعی برای فعال شدن این ماده، ۶۵ سال برای مردان و ۶۰ سال برای زنان می باشد.
- سن بازنشستگی برای جانبازان و آزادگان ۱۰ سال کاهش می یابد. بنابراین امکان بازنشسته شدن بیمه شدگان با این شرایط با پرداخت ۲۰ سال حق بیمه، برای مردان در سن ۵۰ و برای زنان در سن ۴۵ سالگی وجود دارد.
- کارگران ساختمانی با داشتن ۲۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه و رسیدن به سن ۶۰ سالگی بازنشسته خواهند شد. هم چنین بر اساس ابلاغ قانون جدید بازنشستگی تامین اجتماعی ۱۴۰۳، این گروه ها می توانند با داشتن ۳۵ سال سابقه بیمه بدون شرط سنی بازنشسته شوند.
شرایط بازنشستگی با ۵۰ سال سن
در بخش قبل شرایط کلی و تبصره های گوناگون قانون تامین اجتماعی در رابطه با بازنشستگی را توضیح دادیم. یکی از سوالات رایج بیمه شدگان، مربوط به شرایط لازم برای بازنشستگی در سن ۵۰ سالگی است. در این باره باید بگوییم که بیمه شدگان عادی در صورت پرداخت ۳۰ سال حق بیمه، می توانند با رسیدن به سن ۵۰ سالگی بازنشست شوند. البته شرایط بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی برای زنان، رسیدن به ۴۵ سالگی است. از سوی دیگر، بازنشسته شدن برای جانبازان و آزادگان حتی با داشتن ۲۰ سال سابقه برای مردان با رسیدن به سن ۵۰ سالگی و برای زنان با رسیدن به سن ۴۵ سالگی، امکان پذیر است. گروه دیگر که امکان بازنشستگی در سن ۵۰ سالگی را دارند، شاغلین مشاغل سخت می باشند که با ۲۰ سال سابقه بیمه متوالی، می توانند در سن ۵۰ سال یا حتی کم تر بازنشسته شوند.
شرایط بازنشستگی تامین اجتماعی با 20 سال سابقه
سن بازنشستگی تامین اجتماعی به صورت عادی، ۶۰ سال برای مردان و ۵۵ سال برای زنان در نظر گرفته شده است. در صورتی که بیمه شدگان عادی به این سن رسیده و ۲۰ سال سابقه بیمه داشته باشند، می توانند درخواست بازنشستگی دهند. در چنین شرایطی، حقوق مستمری آن ها بر مبنای ۲۰ روز در ماه محاسبه خواهد شد. از سوی دیگر، جانبازان و آزادگان هم با داشتن ۲۰ سال سابقه بیمه و رسیدن به سن ۵۰ سال برای مردان و ۴۵ سال برای زنان، امکان بازنشسته شدن را خواهند داشت. همچنین طبق ابلاغ قانون جدید بازنشستگی تامین اجتماعی ۱۴۰۳، زنانی که در محیط های مشمول قانون کار فعالیت دارند، با دارا بودن ۲۰ سال سابقه بیمه و حداقل ۴۲ سال سن، می توانند درخواست بازنشستگی دهند. شاغلین مشاغل سخت هم در صورت پرداخت ۲۰ سال حق بیمه به صورت متوالی، بدون در نظر گرفتن شرط سن بازنشسته می شوند.
قانون بازنشستگی 25 سال با 30 روز حقوق
بر اساس قانون سازمان تامین اجتماعی، بیمه شدگان عادی باید ۳۰ سال سابقه بیمه داشته باشند تا مشمول دریافت حقوق مستمری بر مبنای 30 روز شوند. با این حال، در قوانین بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی استثنائاتی هم در نظر گرفته شده است. از جمله این موارد می توان به شاغلین مشاغل سخت اشاره کرد. این افراد در صورتی که ۲۰ سال سابقه پرداخت متوالی حق بیمه داشته باشند، می توانند بازنشسته شده و حقوق مستمری شان بر اساس ۳۰ روز محاسبه و پرداخت خواهد شد. هم چنین اگر سابقه پرداخت حق بیمه این گروه متوالی نبوده و متناوب باشد، باید ۲۵ سال سابقه داشته باشند. به این ترتیب با ۲۵ سال سابقه پرداخت بیمه، حقوق مستمری ۳۰ روز کاری را دریافت خواهند کرد.
شرایط بازنشستگی تامین اجتماعی با 10 سال سابقه
در بخش های قبل سن بازنشستگی تامین اجتماعی و حداقل سنوات مورد نیاز برای بازنشسته شدن را توضیح دادیم. همان گونه که اشاره کردیم، سن رسمی برای مردان ۶۰ و برای زنان ۵۵ سال می باشد. به شرط آن که دارای ۲۰ سال سابقه بیمه باشند. اما در شهریور ماه ۱۴۰۱، تبصره جدیدی ارائه شد که امکان بازنشسته شدن با ۱۰ سال سابقه را هم فراهم می سازد. استفاده از این شرایط برای مردان و زنانی امکان پذیر است که به ترتیب به سن ۶۰ و ۵۵ سالگی رسیده باشند. بر اساس ابلاغ قانون جدید بازنشستگی تامین اجتماعی ۱۴۰۳، این افراد در صورت برخورداری از حتی ۱۰ سال سابقه، می توانند درخواست بازنشستگی دهند. منتهی حقوق مستمری آن ها بر مبنای ۱۰ روز در ماه محاسبه خواهد شد. ضمن این که بیمه شدگان مرد و زی که به سن ۶۰ و ۵۵ سال رسیده اما کم تر از ۱۰ سال سابقه دارند، می توانند با پرداخت یک جای هزینه سنوات، کسری تا ۱۰ سال را جبران کنند.
افراد زیادی نسبت به پرداخت حق بیمه سازمان تامین اجتماعی اقدام می کنند تا بتوانند در ایام کهن سالی، از حقوق مستمری آن بهره مند شوند. بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی با رسیدن به سن ۶۰ سال برای مردان و ۵۵ سال برای زنان به شرط برخورداری از حداقل ۲۰ سال سابقه، فعال خواهد شد. بنابراین این افراد می توانند با دریافت حکم بازنشستگی، به صورت ماهانه حقوق مستمری دریافت کنند. البته برای این قانون تبصره های زیادی وجود دارد که امکان بازنشسته شدن در سنین پایین تر و با میزان سابقه کم تر را هم فراهم می سازد. در این جا شرایط سن بازنشستگی تامین اجتماعی و تبصره های موجود برای گروه های مختلف را به صورت کامل توضیح داده ایم.
-
میزان حقوق مستمری بازنشستگی هم کاملا به میزان حق بیمه پرداختی طی دوران فعالیت بستگی داشته و بر اساس آن محاسبه می شود.
-
به شرط پرداخت حداقل ۲۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه برای بازنشسته شدن مردان ۶۰ سالگی و برای زنان ۵۰ سالگی است.
-
بله. به شرط داشتن ۲۰ سال سابقه پرداخت بیمه، می توانند درخواست بازنشستگی دهند. البته در این صورت، حقوق مستمری آن ها بر مبنای ۲۰ روز در ماه می باشد.