اظهارنامه مالیاتی فرمی است که توسط مودیان مالیاتی بر اساس میزان درآمد و هزینه های سالیانه خود تکمیل و به سازمان امور مالیاتی کشور تحویل داده می شود. در ادامه سازمان امور مالیاتی با بررسی این فرم، نسبت به تعیین و دریافت مالیات کسب و کارهای مختلف اقدام می کند. از این رو ثبت اظهارنامه مالیاتی توسط مودیان از اهمیت بالایی برخوردار بوده و باید در موعد مقرر این کار را انجام دهند. بر اساس قانون کلی موجود در حوزه مالیات، مهلت مشخصی جهت ثبت و ارائه این اظهارنامه ها در نظر گرفته شده است. به این ترتیب که اشخاص حقیقی نهایتا تا ۳۱ تیر ماه هر سال می توانند اظهارنامه سال مالی قبل خود را تکمیل و ارسال نمایند. اشخاص حقوقی و شرکت ها هم تا ۴ ماه پس از پایان سال مالی خود یا نهایتا پایان تیر ماه فرصت دارند نسبت به تکمیل و ارائه اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۳ اقدام کنند. بنابراین مودیان باید به این مهلت دقت داشته و در اسرع وقت اقدامات لازم را انجام دهند.
با توجه به این که بخش قابل توجهی از درآمد کشور ما هم مانند سایر کشورها از طریق مالیات تامین می شود، این موضوع اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. به همین خاطر، تکمیل اظهارنامه های مالیاتی از سوی مودیان به یک الزام تبدیل شده و عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی منجر به ایجاد جریمه خواهد شد. در سال های گذشته این اظهانامه ها با استفاده از فرم های کاغذی تکمیل و ارسال می شدند. اما با پیشرفت تکنولوژی، سازمان امور مالیاتی کشور سایتی ایجاد کرده که امکان ارائه خدمات گوناگون از جمله تکمیل و مشاهده اظهارنامه مالیاتی را فراهم می سازد. از این رو مودیان هیچ گونه نیازی به مراجعات حضوری نداشته و می توانند در کوتاه ترین زمان ممکن این فرایند را انجام دهند. با توجه به اهمیت موضوع و امکان جریمه شدن کسب و کارها در صورت عدم تسلیم این مدارک، در این مقاله نحوه استفاده از سامانه مربوطه و ارائه اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی از طریق آن را به صورت کامل برای تان توضیح می دهیم.
اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۳
مالیات یکی از مهم ترین منابع درآمدی ملی در کشور ما محسوب می شود که اهمیت آن به ویژه در سال های اخیر به دلیل تحریم های مختلف افزایش پیدا کرده است. چرا که امکان تامین بودجه از طریق سایر منابع هم چون منابع حاصل از فروش نفت و انرژی تا حدودی کاهش یافته است. از این رو بسیار اهمیت دارد که مالکان کسب و کارهای مختلف بدانند اظهارنامه مالیاتی چیست و در موعد مقرر نسبت به تکمیل و ارسال آن اقدام کنند. در این رابطه باید بگوییم اظهارنامه فرمی است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور تنظیم گردیده و اشخاص حقیقی، شرکت ها و کسب و کارهای مختلف نسبت به تکمیل آن اقدام می کنند. این فرم اطلاعات گوناگون مالی شرکت ها اعم از میزان درآمد و هزینه های انجام شده را شامل می شود. به این ترتیب پس از ثبت اظهارنامه مالیاتی توسط مودیان، کارشناسان سازمان امور مالیاتی کشور نسبت به بررسی آن اقدام نموده و بر این اساس میزان مالیات هر شخص را محاسبه می کنند.
دقت داشته باشید که تکمیل و ارسال این فرم دارای مهلت مشخصی بوده و در صورت عدم انجام این کار در موعد مقرر، مودی با جریمه مواجه خواهد شد. بنابراین اگر شما به عنوان یک شخص حقیقی یا حقوقی جزو مودیان مالیاتی بوده و موظف به پرداخت مالیات هستید، باید در اسرع وقت نسبت به تکمیل اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۳ و بارگذاری آن اقدام نمایید. مهلت قانونی در نظر گرفته شده جهت تسلیم اظهارنامه های مالیاتی هر سال برای اشخاص حقیقی تا ۳۱ تیر ماه سال بعد و برای اشخاص حقوقی و شرکت ها نهایتا تا ۴ ماه پس از پایان سال مالی شان می باشد. افرادی که در این مهلت تعیین شده فرایند ثبت و ارسال اظهارنامه مالیاتی را انجام ندهند، با جریمه تاخیر مواجه شده و باید هزینه بیش تری را متقبل شوند. گاهی اوقات هم کارشناسان سازمان امور مالیاتی کشور بر اساس تخمین خود نسبت به ثبت مالیات برای کسب و کارهایی که اظهارنامه ارائه نداده اند، اقدام می کنند.
سامانه اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی
حال که اطلاعات کاملی درباره اظهارنامه مالیاتی به دست آوردید، می دانید از اهمیت بالایی برای کسب و کارها برخوردار بوده و باید در مهلت مقرر نسبت به تکمیل و ارسال آن اقدام شود. اما همان طور که گفتیم، نحوه ثبت، ارسال یا مشاهده اظهارنامه مالیاتی نسبت به قبل با تغییرات زیادی همراه شده است. در گذشته این اظهارنامه ها در یک فرم کاغذی تنظیم شده و مودیان با مراجعه به شعب یا سایت این سازمان، باید نسبت به دریافت آن اقدام می کردند. در ادامه هم اظهارنامه بر روی همین فرم کاغذی ثبت و به سازمان تحویل داده می شد. ولی اکنون شرایط تغییر کرده و با راه اندازی سایت سازمان امور مالیاتی، شرایط لازم برای تسلیم اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی فراهم شده است. در نتیجه، مودیان می توانند هر چه ساده تر فرایند تکمیل فرم مالیاتی خود و ارسال آن را انجام دهند. در این بخش نحوه ورود به سامانه مذکور را بیان کرده و در ادامه هم به روش تکمیل فرم اظهارنامه از طریق آن می پردازیم.
دقت داشته باشید که سامانه تعیین شده جهت تسلیم اظهارنامه به صورت الکترونیکی همان سایت سازمان امور مالیاتی کشور است. برای وارد شدن به این سامانه و انجام اقدامات مربوط به ثبت و تسلیم اظهارنامه مالیاتی 1403 از طریق آن، کافی است یک سری مراحل ساده را به صورت گام به گام پشت سر بگذارید که در این جا به آن ها پرداخته ایم. این مراحل مورد نیاز به شرح ذیل می باشند:
- 1 در اولین گام باید نشانی اینترنتی سایت سازمان امور مالیاتی کشور یعنی tax.gov.ir را در مرورگر خود قرار داده و جست و جو کنید. بدین منظور می توانید هم از گوشی موبایل و هم سیستم های رایانه ای استفاده نمایید. با این حال به دلیل نیاز به ارائه اطلاعات گوناگون در زمان ثبت اظهارنامه مالیاتی ، ترجیحا با کامپیوتر یا لپ تا وارد شوید.
- 2 پس از این که آدرس فوق را سرچ کردید، کمی صبر کنید تا گوگل نتیجه جست و جویتان را نمایش دهد. اولین سامانه بالا آمده در لیست گوگل با همین نشانی و عنوان مربوط به سایت سازمان امور مالیاتی کشور است. پس بر روی آن کلیک نموده و وارد شوید.
- 3 به این ترتیب، به صفحه اصلی سایت سازمان امور مالیاتی کشور وارد شده و شکل زیر را مشاهده خواهید کرد. به منظور تسلیم اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۳ ، باید از قسمت بالای صفحه بر روی گزینه «خدمات اصلی مالیاتی» کلیک کنید. با انجام این کار، لیستی شامل چندین گزینه دیگر برای تان نمایش داده می شود که از این لیست هم باید گزینه «اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی» را انتخاب نمایید. البته اشخاص حقوقی و شرکت ها باید گزینه پایین یعنی «اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی» را انتخاب کنند. گزینه های دیگر با عنوان «اظهارنامه اجاره املاک» و «اظهارنامه مالیت بر درآمد معاملات خودرو» هم جهت ارسال اظهارنامه مالیاتی در سایر زمینه ها تعیین شده اند.
- 4 به هر حال، با انتخاب گزینه هر یک از گزینه های فوق، به صفحه مربوطه وارد خواهید شد. برای مثال، در صورتی که قصد ارائه اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی را داشته باشید، به صفحه اختصاصی آن منتقل شده و توضیحات کاملی در این رابطه مشاهده می کنید. این موارد را با دقت مطالعه کرده و با استفاده از کشوی موجود در سمت راست صفحه، به سوی پایین آن حرکت کنید. جهت ورود به سامانه مشاهده اظهارنامه مالیاتی و تسلیم این فرم، از قسمت پایین صفحه بر روی گزینه «ورود به سامانه اظهارنامه حقیقی» کلیک کنید.
- 5 در گام بعدی به صفحه ورودی درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی رسیده و باید اطلاعات خواسته شده را تکمیل نمایید. در این قسمت از شما درخواست می شود نام کاربری و کلمه عبورتان را وارد کنید. اگر قبل پیش ثبت نام سازمان امور مالیاتی را انجام داده باشید، اکنون جهت ورود به این سامانه و ارائه اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی با مشکلی رو به رو نخواهید شد. پس بسته به شخصیت خود، کد ملی، کد فراگیر یا شناسه ملی را به همراه کلمه عبور در کادرهای تعیین شده قرار داده و گزینه «ورود به پنل کاربری» را بزنید.
- 6 در صورتی که اطلاعات کاربری تان را به درستی وارد کرده باشید، به حساب کاربری خود در این سامانه منتقل شده و امکان ثبت و تسلیم اظهارنامه مالیاتی تان را به شکل آنلاین خواهید داشت.
در این بخش نحوه ورود به سامانه در نظر گرفته شده جهت ثبت اظهارنامه های مالیاتی را به صورت کامل برای تان توضیح دادیم. اما همان طور که مشاهده کردید، ورود به حساب کاربری در این سامانه و تسلیم اظهارنامه نیاز به ثبت نام در سایت سازمان امور مالیاتی کشور و دریافت اطلاعات کاربری دارد. پس اگر تا کنون نام نویسی تان را در سامانه مذکور انجام نداده اید، جهت ثبت اظهارنامه مالیاتی خود با انتخاب گزینه «ثبت نام» در بخش پنجره ورودی یا گزینه «پیش ثبت نام الکترونیک» در همان صفحه اصلی، مراحل نام نویسی را تکمیل کرده و اطلاعات کاربری دریافت نمایید.
ثبت اظهارنامه مالیاتی
تا این جای کار توضیحات لازم را در رابطه با اظهارنامه های مالیاتی ارائه داده و روش ورود به سایت تسلیم اظهارنامه را بیان کردیم. بنابراین اکنون به سادگی می توانید وارد این سامانه شده و بسته به شخصیت حقیقی یا حقوقی خود، نسبت به ارائه اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۳ اقدام کنید. نکته قابل توجهی که در این باره وجود دارد، نحوه پر کردن فرم اظهارنامه است. در واقع، از آن جایی که بسیاری از کاربران شناخت زیادی از این سامانه ندارند، ممکن است با شیوه تکمیل این فرم هم آشنایی نداشته باشند. به همین خاطر، در این بخش نحوه ثبت اظهارنامه از طریق سایت سازمان امور مالیاتی کشور را به صورت کامل برای اشخاص حقیقی توضیح می دهیم. نحوه ارسال اظهارنامه مالیاتی در این سامانه برای اشخاص حقوقی هم تا حد زیادی مشابه بوده و نیازی به انجام امورات پیچیده ای وجود ندارد. بنابراین مودیان حقیقی و حقوقی با بررسی این راهنما، به سادگی می توانند اقدامات لازم جهت تکمیل و ارسال فرم اظهارنامه خود را انجام دهند.
جهت ثبت اظهارنامه در این سامانه هم مانند ورود به آن نیاز به انجام یک سری اقدامات وجود دارد. در ادامه این اقدامات مورد نیاز را به صورت مرحله به مرحله برای تان آورده ایم تا جهت ثبت، ارسال و مشاهده اظهارنامه مالیاتی خود با مشکلی مواجه نباشید. این موارد به شرح ذیل می باشند:
- 1ابتدا باید با استفاده از روشی که در بخش قبل توضیح دادیم، به حساب کاربری خود در سایت سازمان امور مالیاتی کشور وارد شوید. پس از ورود به این سامانه، پروفایل خود را به شکل زیر مشاهده خواهید کرد. در سمت راست این صفحه منویی قرار گرفته که شامل گزینه های متعددی است. به منظور تکمیل فرم اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی و ارسال آن، باید از این منو بر روی گزینه «اظهارنامه درآمد» کلیک کنید.
- 2 در گام بعدی به صفحه دیگری به شکل زیر وارد شده و امکان مشاهده پرونده های مالیاتی مختلف وجود دارد. در صورتی که تا کنون هیچ پرونده مالیاتی برای شما فعال نشده باشد، باید از این قسمت گزینه «انتخاب پرونده و ورود به اظهارنامه» را بزنید. در غیر این صورت، بر روی پرونده مالیاتی مد نظر خود کلیک نمایید.
- 3 مجددا وارد صفحه ای مشابه شده و تنها یک گزینه را در بخش میانی آن مشاهده خواهید کرد. این گزینه با عنوان «ایجاد پرونده مالیات بر درآمد جدید» نمایش داده می شود و جهت ثبت و ارائه اظهارنامه مالیاتی باید بر روی آن کلیک کنید.
- 4 اکنون به سامانه پیش ثبت نام سایت سازمان امور مالیاتی کشور وارد شده و ابتدا باید مراحل پیش ثبت نام را به صورت کامل طی کنید. جهت این امر باید از بخش سمت چپ صفحه، ابتدا نوع ثبت نام خود را از نظر انفرادی یا مشارکتی بودن تعیین نمایید. کد ملی و شماره تلفن همراه شما هم در این قسمت درج شده اند. پس کد پستی اقامتگاه قانونی تان را در جایگاه مربوط به خود قرار داده و بعد از تایید کد امنیتی، گزینه «پیش ثبت نام جدید» را بزنید.
- 5 به این ترتیب، یک کد احراز هویت بر روی شماره موبایل تان ارسال خواهد شد که جهت ثبت اظهارنامه مالیاتی باید آن را وارد کنید. این کد را در کادر مربوطه قرار داده و بر روی گزینه «ثبت کد فعالسازی و ادامه» کلیک نمایید.
- 6 مرحله بعدی مربوط به تایید اطلاعت هویتی مودی اصلی یا مدیر عامل است. در این قسمت کشور، شماره ملی مودی و تاریخ تولد او نمایش داده شده اند. به منظور تکمیل ایجاد پرونده مالیاتی جدید و ارائه اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۳ ، گزینه «استعلام اطلاعات و ادامه» را بزنید.
- 7 در ادامه، برخی از مهم ترین اطلاعات مودی نمایش داده می شوند. با این حال، جهت تشکیل پرونده مالیاتی جدید نیاز به اطلاعات بیش تری وجود دارد. در انتهای این صفحه، بخشی تحت عنوان نواقص اطلاعاتی وجود دارد که چندین عنوان قرمز رنگ درون آن قرار گرفته اند. هر یک از این موارد مربوطه به وارد کردن و تایید یک سری اطلاعات است. پس جهت ایجاد پرونده مالیاتی جدید و ارسال اظهارنامه مالیاتی از طریق این سامانه، با کلیک بر روی هر کدام از آن ها نسبت به تکمیل اطلاعات خواسته شده اقدام نمایید. بعد از تکمیل تمامی نواقص اطلاعاتی، بر روی گزینه «تایید نهایی اطلاعات و دریافت اطلاعات کاربری» در قسمت انتهایی صفحه کلیک کنید.
- 8 بعد از این که پرونده های مالیاتی جدید خود را ایجاد کردید، این پرونده ها در پروفایل کاربری شما قرار می گیرند. بنابراین از این پس جهت ثبت یا مشاهده اظهارنامه مالیاتی کافی است پرونده مد نظر خود را از میان پرونده های موجود انتخاب کنید. به این ترتیب، در صفحه انتخاب پرونده ها باید بر روی گزینه مد نظر خود کلیک کرده و نشانی اقامتگاه قانونی و کد پستی مربوط به آن را هم وارد نمایید. در نهایت، باید در پاسخ به سوال «آیا اطلاعات انتخابی فوق مورد تایید شما می باشد؟» در قسمت پایین صفحه، گزینه «تایید» را بزنید.
- 9 به این ترتیب، وارد مراحل ثبت و ارائه اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی خواهید شد. اولین گام مربوط به تایید اطلاعات هویتی شما است که از سیستم ثبت نام کد اقتصادی بارگذاری شده اند. صحیح بودن این موارد را بررسی کرده و در صورت عدم وجود نواقص، آن ها را تایید نمایید.
- 10 فرم بعدی مربوط به وارد کردن اطلاعات آدرس، تاریخ آغاز فعالیت و اطلاعت مربوط به شماره حساب های بانکی است. در این بخش هم برخی اطلاعات به صورت خودکار تکمیل شده اند. سایر اطلاعات مورد نیاز را هم تکمیل کرده و سراغ فرم های بعدی بروید.
حدود ۲۰ فرم در این قسمت پیش روی شما قرار می گیرد که به منظور ارائه اظهارنامه مالیاتی ، باید تمامی آن ها را به صورت دقیق تکمیل کنید. پس از این که اطلاعات خواسته شده تمامی فرم ها را تکمیل کردید، نسبت به ذخیره و ارسال آن اقدام نمایید. به این ترتیب، اظهارنامه شما برای سال مالی با موفقیت ارسال شده و مشمول جریمه تاخیر نخواهید شد.
مشاهده اظهارنامه مالیاتی
تا این جای کار نحوه تکمیل و ارائه اظهارنامه از طریق سایت سازمان امور مالیاتی کشور را به صورت کامل برای تان توضیح دادیم. بنابراین اکنون اشخاص حقیقی و حقوقی به سادگی می توانند با ورود به حساب کاربری خود در این سامانه، نسبت به ارائه اظهارنامه اقدام نمایند. با این حال، گاهی اوقات ممکن متقاضیان پس از ثبت اظهارنامه مالیاتی ، قصد مشاهده و بررسی آن را داشته باشند. امکان انجام این کار هم به سادگی در سایت سازمان امور مالیاتی کشور فراهم شده است. جهت مشاهده اظهارنامه ها، کافی است مراحل زیر را طی کنید:
- ابتدا باید به حساب کاربری خود در این سامانه وارد شوید که نحوه انجام آن را در بخش های قبل توضیح داده ایم. پس از ورود به حساب کاربری تان، از منو موجود در سمت راست صفحه بر روی گزینه «اظهارنامه درآمد» کلیک کنید.
- در ادامه به صفحه دیگری وارد شده و برای مشاهده و بررسی جزئیات اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۳ باید بر روی گزینه «انتخاب پرونده و ورود به اظهارنامه» کلیک نمایید.
- با انتخاب گزینه قبل، لیست اظهارنامه های مالیاتی ثبت شده توسط مودی در سامانه امور مالیاتی نمایش داده می شود. جهت بررسی اظهارنامه مد نظر، بر روی گزینه «جزئیات پرونده» در قسمت پایین آن کلیک کنید.
- به این ترتیب، وارد صفحه زیر شده و امکان مشاهده اظهارنامه مالیاتی خود را خواهید داشت. تمامی اطلاعات مربوط به اظهارنامه در این بخش وجود داشته و می توانید بار دیگر صحت آن ها را بررسی نمایید.
ارسال اظهارنامه مالیاتی
تمامی مودیان مالیاتی و دارندگان کسب و کارهای مختلف به منظور محاسبه و پرداخت مالیات، موظف به تکمیل و ارسال اظهارنامه های خود می باشند. سازمان امور مالیاتی کشور جهت این امر مهلت مشخصی را تعیین کرده و پس از دریافت اظهارنامه ها، نسبت به تعیین مالیات مودیان اقدام می کند. از این رو اشخاص حقیقی و حقوقی باید در اسرع وقت نسبت به ارسال اظهارنامه مالیاتی خود اقدام نموده تا با جریمه تاخیر مواجه نشوند. در سال های گذشته این اظهارنامه های به صورت کاغذی تکمیل و به سازمان امور مالیاتی کشور تحویل داده می شد. اما امروزه شرایط تغییر کرده و مودیان می توانند با استفاده از سایت این سازمان، اظهارنامه خود را به شکل کاملا آنلاین تکمیل و ارائه کنند. در بخش های قبل نحوه ورود به سایت مذکور و تکمیل فرم اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی از طریق آن را به صورت مفصل توضیح دادیم. بنابراین اکنون جهت ارسال این اظهارنامه های مالیاتی با مشکلی مواجه نخواهید شد.
مالیات یکی از مهم ترین منابع درآمدی حال حاضر کشور می باشد و به همین خاطر، شرکت ها و اشخاص موظف به پرداخت دقیق آن هستند. بر اساس قانون مالیات کشور، تمامی مودیان باید در مهلت تعیین شده نسبت به تکمیل اظهارنامه خود اقدام نموده و آن را به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنند. در گذشته این فرایند با استفاده از تکمیل فرم های کاغذی انجام می گرفت. اما اکنون تکمیل اظهارنامه مالیاتی به صورت آنلاین از طریق سایت سازمان امور مالیاتی کشور امکان پذیر است. از این رو مودیان می توانند در اسرع وقت به این سامانه مراجعه کرده و نسبت به تکمیل فرم مذکور اقدام نمایند. با توجه به اهمیت موضوع، در این جا نحوه ورود به سایت مربوطه و تکمیل فرم اظهارنامه الکترونیکی از این طریق را به صورت کامل برای تان توضیح دادیم. بنابراین اکنون جهت ثبت اظهارنامه مالیاتی و ارسال آن با چالشی مواجه نخواهید بود.
-
بله. در سال های گذشته این اظهارنامه های به صورت کاغذی تکمیل و به سازمان امور مالیاتی کشور تحویل داده می شد؛ اما ارمزوه میتوان به صورت آنلاین اینکار را به انجام رساند.
-
سامانه تعیین شده جهت تسلیم اظهارنامه به صورت الکترونیکی همان سایت سازمان امور مالیاتی کشور است.
-
بله. ورود به حساب کاربری در این سامانه و تسلیم اظهارنامه نیاز به ثبت نام در سایت سازمان امور مالیاتی کشور و دریافت اطلاعات کاربری دارد.