اطلاع از نحوه آماده سازی و ارسال نامه ترک کار بیمه تامین اجتماعی هم به این خاطر حائز اهمیت است. زیرا در صورتی که کارگر به هر دلیل کار خود را ترک کند، این موضوع باید در مهلت قانونی به سازمان تامین اجتماعی اطلاع داده شود. به این ترتیب، بیمه فرد تا آخرین روز کار وی در کارگاه محاسبه گردیده و بعد از آن قطع خواهد شد. وظیفه اطلاع دادن ترک کار کارگر هم بر عهده کارفرما قرار گرفته است.
البته دقت داشته باشید که ترک کار در بیمه تامین اجتماعی قواعد خاص خود را دارد که هم کارگر و هم کارفرما باید اطلاعات دقیقی از آن داشته باشند. نحوه ترک کار زدن بیمه تامین اجتماعی به این صورت است که کارفرما هنگام ارسال لیست بیمه کارکنان، باید ترک کار را برای کارگر مد نظر هم اعلام نماید. جهت این امر هم مهلت زمانی مشخصی تعیین گردیده و ترک کار حتما باید در پایان ماهی که کارگر کار را ترک کرده، به اطلاع سازمان برسد. بنابراین کارفرماها باید به این موضوع توجه ویژه ای داشته و در لیست پایان ماه خود، ترک کار را هم اعلام کنند. از آن جایی که افراد زیادی به عنوان کارگر و کافرما با قانون کار در حال فعالیت هستند، باید از قانون ترک کار بیمه تامین اجتماعی اطلاع داشته باشند. زیرا انجام اقدامات برخلاف قوانین توسط کارگر یا کارفرما می تواند تبعات سختی برای آن ها به دنبال داشته باشد. در این مقاله قانون و نحوه اعلام ترک کار را بررسی خواهیم کرد.
قانون ترک کار بیمه تامین اجتماعی
یکی از مهم ترین موضوعاتی که کارگران و کارفرمایان فعال تحت قانون کار با آن مواجه هستند، ترک کار و شرایط آن می باشد. زمانی که کارگر و کارفرما به صورت رسمی قصد همکاری داشته باشند، قراردادی بین آن ها منعقد گردیده و حقوق طرفین را مشخص می کند. ترک کار بیمه تامین اجتماعی در این قراردادها غیر ممکن نیست؛ اما شرایط و قوانین خاصی دارد که طرفین باید از آن ها آگاه بوده و بر اساس آن عمل کنند. در غیر این صورت، ممکن است تبعات سنگینی برای آن ها در پی داشته و موجب زیان مالی و غیر مالی گردد. در این رابطه باید بگوییم که در قانون کار، صراحتا به موضوع ترک کار اشاره نشده و تبصره یا آیین نامه مجزایی برای آن وجود ندارد. تنها یک ماده از قانون کار یعنی ماده ۲۵ این قانون به موضوع اشاره داشته و اقدامات مربوط به آماده سازی و ارسال نامه ترک کار بیمه تامین اجتماعی هم تا حدودی بر اساس همین ماده انجام می گیرد.
آن چه در ماده ۲۵ قانون کار آمده، عبارت است از: «هنگامی که قرارداد کار برای مدت موقت و یا جهت انجام کار مشخصی منعقد شود، هیچ یک از طرفین بهتنهایی حق فسخ آن را ندارند». بر این اساس، در صورتی که هر یک از طرفیت قرارداد شامل کارگر یا کارفرما به صورت یک طرفه و بدون علت قرارداد را فسخ کند، عمل ترک کار رخ داده است. در این گونه موارد، کارفرما با اطلاع از نحوه ترک کار زدن بیمه تامین اجتماعی، در مهلت قانونی باید این موضوع را ثبت کرده و به اطلاع سازمان تامین اجتماعی برساند. اما این تنها مربوط به بخش بیمه ای کار است. در صورتی که ترک کار به هر دلیل با توافق طرفین انجام گرفته باشد، همین مرحله کفایت کرده و دیگر مشکلی وجود نخواهد داشت. اما اگر عملیات ترک کار به صورت یک طرفه و بدون توافق انجام گیرد، هر یک از طرفین می توانند بر اساس قانون ترک کار بیمه تامین اجتماعی، نسبت به ثبت شکایت اقدام کنند.
مهم ترین دلایل ترک کار کارگران
همان گونه که اشاره کردیم، آیین نامه یا تبصره خاصی در قانون کار وجود ندارد که به صورت مستقل به نحوه ترک کار در بیمه تامین اجتماعی پرداخته باشد. اما ماده ۲۵ این قانون، تا حدودی شرایط را مشخص می کند. بر اساس این ماده قانون کار، هیچ یک از طرفیت قرارداد کاری شامل کارگر و کارفرما حق ندارند به صورت یک طرفه قرارداد را فسخ کنند. در صورتی که چنین اتفاقی رخ دهد، علاوه بر اعلام ترک کار بیمه تامین اجتماعی توسط کارفرما، طرف شاکی امکان ثبت شکایت و پیگیری آن را خواهد داشت. البته گاهی اوقات دلایلی وجود دارد که کارگر و کارفرما بر سر ترک کار کارگر به توافق رسیده و مشکلی از این بابت وجود ندارد. در این گونه موارد، ترک کار توسط کارفرما در موعد مقرر، تنها نکته جدی است که باید رعایت شود. به این ترتیب، حقوق و بیمه کارگر تا روز ترک کار محاسبه گردیده و از آن پس بیمه قطع خواهد شد.
به طور کلی، برخی از مهم ترین موارد ترک کار توسط کارگران و ارسال نامه ترک کار بیمه تامین اجتماعی توسط کارفرما، به شرح ذیل می باشند:
- ترک کار بیمه شده از کارگاه به اختیار خود
- اخراج بیمه شده توسط کارفرما
- از کار افتادگی یا فوت بیمه شده
- اعزام بیمه شده به خدمت سربازی
دو مورد آخر یعنی ترک کار به دلیل فوت و از کارافتادگی یا اعزام به خدمت سربازی، معمولا به صورت توافقی و بدون مشکل انجام می گیرد. اما موارد اول و دوم در اکثر مواقع با چالش و درگیری همراه است. در مورد اول اگر کارگر به اختیار خود قصد ترک کار را داشته و نسبت به ارائه فرم استعفا اقدام کند، کارفرما با اطلاع از نحوه ترک کار زدن بیمه تامین اجتماعی این فرایند را انجام داده و مشکلی ایجاد نخواهد شد. اما اگر کارگر بدون رضایت کارفرما از ادامه کار بر اساس قرارداد خودداری کند، کارفرما علاوه بر ثبت ترک کار در لیست بیمه تامین اجتماعی، امکان ثبت شکایت از کارگر را هم خواهد داشت. در مورد دوم یعنی اخراج کارگر، شرایط تا حدودی برعکس می شود. یعنی اگر اخراج کارگر برخلاف مفاد قرارداد انجام شده باشد، او می تواند از کارفرما شکایت کند. به هر حال، در این موارد هم باید طبق قانون ترک کار بیمه تامین اجتماعی عمل شده و نامه ترک کار ارسال گردد.
سایت اعلام ترک کار بیمه تامین اجتماعی
با توجه به توضیحاتی که در بخش قبل ارائه دادیم، اکنون می دانید که وظیفه ارسال نامه ترک کار به بیمه تامین اجتماعی بر عهده کارفرما است. فرقی ندارد که ترک کارگر به کدام یک از دلایل فوق انجام گرفته و تحت توافق طرفین بوده یا خیر، در هر دو حالت این موضوع باید به سازمان تامین اجتماعی کشور اطلاع رسانی شود. نکته قابل توجه در این رابطه، سایت اعلام ترک کار بیمه تامین اجتماعی است. در واقع کارفرماها می خواهند بدانند که برای ثبت و اعلام ترک کار باید از چه سامانه ای استفاده کنند. در این رابطه باید بگوییم که تا این لحظه سامانه مجزایی جهت ثبت ترک کار در نظر گرفته نشده است. بلکه کارفرماها جهت اعلام ترک کار کارگران خود باید از همان نرم افزار ثبت لیست بیمه اقدام کنند. به عبارت دیگر، ثبت ترک کار هم در لیست بیمه و در گزارش حقوق و مزایای کارگر قرار گرفته و نیازی به ارسال حضوری نامه ترک کار بیمه تامین اجتماعی وجود ندارد.
کارفرمایان به منظور اعلام ترک کار آنلاین هم مانند ارسال لیست بیمه، می توانند به سایت خدمات الکترونیک سازمان تامین اجتماعی مراجعه کنند. جهت ورود به این سامانه، کافی است یک سری اقدامات ساده را به صورت گام به گام پشت سر بگذرید. این اقدامات مورد نیاز، به شرح ذیل می باشند:
- 1ابتدا باید نشانی اینترنتی سایت خدمات الکترونیک سازمان تامین اجتماعی یعنی eservices.tamin.ir را در مرورگر خود سرچ کنید. سپس اولین سامانه بالا آمده در لیست گوگل با همین نشانی و عنوان را انتخاب کرده و بر روی آن کلیک نمایید. در صورتی که نحوه ترک کار زدن بیمه تامین اجتماعی را بدانید، در کم ترین زمان ممکن می توانید این کار را انجام دهید.
- 2در مرحله بعد به صفحه اصلی سایت تامین اجتماعی وارد شده و تصویر زیر را مشاهده خواهید کرد. کارفرما جهت اعلام آنلاین ترک کار، باید به حساب کاربری خود وارد شود. پس گزینه «ورود به سامانه» را بزنید.
- 3به این ترتیب، پنجره ورودی نمایش داده شده و باید اطلاعات کاربری خود را وارد کنید. پس نام کاربری و گذرواژه خود را به شکل صحیح در کادرهای مربوطه قرار داده و بر روی گزینه «ورود» کلیک نمایید.
- 4در صورتی که اطلاعات کاربری تان را به درستی وارد کرده باشید، مستقیما به حساب خود در این سامانه وارد شده و می توانید مطابق قانون ترک کار بیمه تامین اجتماعی، ترک کار را برای کارگران مد نظر ثبت کنید. جهت این امر باید از منوی موجود در قسمت بالای صفحه، گزینه «کارفرمایان» و سپس به ترتیب گزینه های «لیست حق بیمه» و «ارسال لیست حق بیمه» را انتخاب کنید. چرا که ثبت آنلاین ترک کار هم از طریق لیست بیمه انجام می گیرد.
با طی کردن مراحل فوق، کارفرما می تواند به حساب کاربری خود در سامانه خدمات الکترونیک سازمان تامین اجتماعی وارد شود. بنابراین امکان اعلام ترک کار بیمه تامین اجتماعی را به صورت آنلاین داشته و دیگری لزومی به مراجعه حضوری وجود ندارد.
نامه ترک کار بیمه تامین اجتماعی
زمانی که کارگری با وجود فعال بودن قرارداد بین او و کارفرما قصد ترک کار را داشته باشد، باید این موضوع را با کارفرما در میان گذاشته و ابتدا نامه استعفای خود را ارائه دهد. در صورتی که استعفا مورد پذیرش کارفرما قرار گیرد، کارگر می تواند کار را بدون مشکل ترک کند. در این گونه موارد، نامه ترک کار بیمه تامین اجتماعی توسط کارفرما آماده شده و برای سازمان تامین اجتماعی ارسال خواهد شد. امکان انجام این فرایند هم به صورت آنلاین فراهم بوده و لزومی به مراجعه حضوری وجود ندارد. اما اگر کارگر و کارفرما برای ترک کار به توافق نرسند، کارگر نمی تواند به صورت یک طرفه قرارداد را فسخ کند. زیرا در این صورت کافرما امکان ثبت شکایت از او را خواهد داشت. اگر چه در این مورد هم طبق قانون ترک کار بیمه تامین اجتماعی ، کارفرما ابتدا باید این موضوع را در سامانه ثبت کرده و بعدا نسبت به پیگیری شکایت خود اقدام نماید. زیرا ممکن است شکایت او به نتیجه نرسد.
نحوه اعلام ترک کار بیمه تامین اجتماعی
از جمله سوالات رایج کارفرمایان، می توان به نحوه اعلام ترک کار کارگران اشاره کرد. بسیاری از کارفرماها می خواهند بدانند که در صورت ترک کار توسط کارگر، چگونه می توانند این موضوع را به تامین اجتماعی اطلاع رسانی کنند. همان طور که در بخش قبل توضیح دادیم، شرایط لازم جهت ثبت ترک کار به صورت آنلاین فراهم شده است. بنابراین کارفرما با اطلاع از نحوه ترک کار زدن بیمه تامین اجتماعی، می تواند به حساب کاربری خود در سایت خدمات الکترونیک این سازمان مراجعه کرده و اقدامات لازم را انجام دهد. پس دیگر نیازی به مراجعات حضوری یا تکمیل برگ فیزیکی ترک کار وجود ندارد. نکته قابل توجه هنگام اعلام ترک، کار تاریخ دقیق آن است. این تاریخ باید روز بعد از آخرین روز فعالیت کارگر تعیین شود. برای مثال اگر کارگر تا روز ۱۳ شهریور سر کار حضور داشته، تاریخ ترک کار باید روز ۱۴ شهریور اعلام شود. به طور کلی، مراحل لازم جهت اعلام ترک کار بیمه تامین اجتماعی از طریق نرم افزار بیمه، عبارتند از:
- 1اجرای نرم افزار تهیه لیست بیمه
- 2انتخاب گزینه عملیات در منوی بالای نرم افزار
- 3کلیک روی گزینه لیست ماهانه و انتخاب لیست ماه مورد نظر
- 4انتخاب ریز کارکرد
- 5انتخاب نام کارگر
- 6انتخاب گزینه ویرایش از بالای صفحه
- 7ثبت تاریخ ترک کار و ذخیره اطلاعات
از کجا بفهمیم ترک کار خوردیم
در بسیاری از موارد، کارگر به دلایل گوناگون سر کار خود حضور پیدا نمی کند و به همین خاطر، کارفرما برای وی ترک کار اعلام می کند. البته توجه کنید که صرفا عدم حضور در محل کار نمی تواند دلیل قانع کننده ای برای ثبت ترک کار باشد. بلکه کارفرما حتما باید از نیت کارگر برای عدم همکاری مطلع بوده و سپس نامه ترک کار بیمه تامین اجتماعی را ارسال کند. به هر حال، گاهی اوقات کارگران می خواهند بفهمند که آیا ترک کار خورده اند یا خیر. جهت این امر می توانند به حساب کاربری خود در سایت سازمان تامین اجتماعی مراجعه کرده و سوابق را بررسی کنند. در صورتی که از روز عدم حضور سابقه ای برای آن ها رد نشده باشد، ترک کار بسیار محتمل است. اگر چه صحبت مستقیم با کارفرما گزینه ای مناسب تر خواهد بود.
اطلاع از نحوه ترک کار زدن بیمه تامین اجتماعی برای تمامی کارفرماها الزامی است. زیرا بر اساس قانون کار، در صورت ترک کار توسط کارگر، کارفرما موظف است تا پایان همان ماه گزارش را به سازمان تامین اجتماعی ارسال کند. در حال حاضر، امکان اعلام ترک کار به صورت آنلاین و از طریق نرم افزار بیمه یا سایت خدمات الکترونیک تامین اجتماعی فراهم شده است. بنابراین کارفرما هنگام مراجعه به نرم افزار یا سامانه مذکور، طبق قانون ترک کار بیمه تامین اجتماعی می تواند گزارش مربوط به ترک کار کارگر مد نظر را همراه با لیست بیمه، به صورت آنلاین ارائه دهد.
-
یک روز بعد از ترک کار. به طور مثال اگر فردتا 26 بهمن ماه در محل کار حضور داشته باشد، تاریخ ترک کار او 27 بهمن می شود.
-
بله. در صورتی که ترک کار به صورت یک طرفه از سوی کارفرما انجام شود کارگز می تواند به آن اعتراض کند.
-
به صورت آنلاین و از طریق سامانه eservices.tamin.ir